Mától bárki letöltheti a Windows 8-at

Vágólapra másolva!
Korábbi bejelentésének megfelelően a Microsoft elérhetővé tette a Windows 8 végleges verzióját a fejlesztőknek. A rendszer kilencven napos tesztverzióját azonban bármely felhasználó is beszerezheti.
Vágólapra másolva!

Nem csak az appokat fejlesztő programozók és a céges rendszergazdák kezdhetik próbálgatni a Windows 8-at. A Microsoft az érdeklődő otthoni felhasználók számára is elérhetővé tette a rendszer utolsó ingyenesen használható kiadását - fedezte fel a Computerworld amerikai technológiai hírportál. A Windows 8 RTM, vagyis gyártásra kész változatával megegyező tesztverziót három hónapon át lehet használni, és innen lehet letölteni.

forrás: Microsoft
Szabadon tesztelhető a Start menü nélküli Windows

A Microsoft a fejlesztői előfizetéssel nem rendelkezőknek is felkínálta a Windows 8 végleges verzióját. Azzal a különbséggel, hogy az ingyen letölthető verzió csak három hónapig él, utána aktiválókulcsot kell vásárolni a rendszerhez. A szoftver letöltéséhez és a negyedéves teszt aktiválásához csupán Microsoft Live azonosítóra van szükség.

Három hónap után használhatatlanná válik

A VentureBeat hírportál információi szerint a 90 nap után a próbaverzió lejár, így használhatatlanná válik. Nem lesz lehetőség arra sem, hogy a próbaverziót licenckulcs begépelésével teljes verzióvá alakítsák: a frissen megvett Windows 8-at újra kell telepíteni a próbaverzió helyére. A próbaverziós Windows 8 telepítését sem lehet visszavonni egyszerű uninstallálással, a régi rendszerre csak annak teljes újratelepítésével van mód. A három hónap leteltét követően a rendszer háttere fekete színűre vált, és a számítógép óránként automatikusan kikapcsolja magát függetlenül attól, hogy használnak-e rajta programokat, vagy sem.

A fejlesztők a Microsoft TechNet szakértői oldaláról, illetve a programozói információkat tartalmazó MSDN oldalról tölthetik le a rendszert. A szakemberek érdeklődését felkeltette a magyar idő szerint kedd este kiadott szoftver, a letöltési lehetőségért és a sávszélességért meg kellett küzdeniük a felhasználóknak. Az ingyenes Windows 8 telepítőjének letöltése rendkívül lassan zajlik egyelőre, érezhetően nagy az érdeklődés a szoftver iránt.