Mozis felbontást kínál az LG óriástévéje

Vágólapra másolva!
A HD-nál is nagyobb, mozis felbontásra képes, kétméteres képátlójú tévét mutatott be az LG. A többmillió forintos áron várható készüléket ősztől Európában is meg lehet majd vásárolni.
Vágólapra másolva!

Frissíthetik a karácsonyi listájukat azok, akik mindig az elérhető legnagyobb tévével szeretnének házimozizni. Az LG maga mögött hagyta az egyszerű HD-felbontást, legújabb gigászi kijelzőjén több mint nyolcmillió pixel található. Az új képméretnek két neve is van: az UD (ultra definition) a reklámízűbb, a 4K pedig a kijelző hosszabb oldalának pixelszámáról kapta a nevét.

A digitális mozizásban már használt 4K-s felbontásoknak több szabványuk is van, de mindegyik körülbelül négyezerszer kétezer-kétszáz pixeles képet kíván meg. Az LG frissen bemutatott tévéjének panelje akkora, mintha négy hagyományos HD-tévéből legózták volna össze. Az LG készülék nem csak felbontásában tör nagyra, hanem méretében is: több mint kétméteres (84 hüvelyk) a képátlója. Az egyelőre csak Dél-Koreában kapható készülék árát hivatalosan még nem jelentették be, de a BBC szerint 25 millió wonba, vagyis mintegy ötmillió forintnak megfelelő összegbe fog kerülni.

Forrás: LG
A Samsunggal való rivalizálás szülte a tévéóriást

A dél-koreai cégnek még így sem sikerült megcsinálnia a világ legnagyobb kereskedelmi forgalomba kerülő tévéjét. A Sharp kínál egy 90 hüvelykes (228 cm) modellt, igaz az csak a hagyományos HD-felbontású anyagokat tudja megjeleníteni.

A hatalmas tévé kiadásával az LG nagy vetélytársát, a szintén dél-koreai Samsungot akarta megelőzni. A mérettel kevéssé törődő cégek is piacra dobták már saját 4K-s készülékeiket. A Toshiba egy 55 hüvelykes nagyfelbontású modellt kínál, a Panasonic pedig egy monitor méretű, 20 hüvelykes LCD-t mutatott be a CES szakkiállításon.