Agyvezérelt drónt építettek Kínában

Vágólapra másolva!
Agyhullámokkal irányítható robotrepülőgépet építettek a Hangcsouban található Csöcsiangi Egyetem kutatói. A drón célja, hogy új perspektívát kínáljon a mozgáskorlátozottaknak a világról.
Vágólapra másolva!

Épp csak azt a kérdést nem teszi fel a kínai egyetemen fejlesztett agyvezérlésű drón, hogy úgy repüljön-e, mint a szél, vagy úgy mint a gondolat. A Csöcsiangi Egyetemen kifejlesztett robotrepülő prototípusa a pilóta agyhullámait olvassa, és azok alapján manőverez. A szerkezet egyelőre prototípus állapotban van: bolti forgalomban megvehető elektroenkefalográf (EEG) fejpántra, számítógépre és az azzalwifin kommunikáló AR.drone repülőre van szükség hozzá.

A gondoalttal irányítható drón kezelése nem teljesen magától értetődő. A felhasználónak nem azt kell elképzelnie, hogyan repül a gép, hogy az kövesse az így kiadott parancsait. Meghatározott gondolatokkal lehet parancsokat kiadni a légieszköznek. A robotrepülőt úgy lehet le és felszállítani, hogy erősen a bal irányra gondol a pilóta, ha viszont csak enyhén gondol a bal irányra, akkor a négyrotoros helikopter forogni kezd tengelye körül. A jobb irány az előre repülést váltja ki, a tolás gondolatára emelkedni kezd, míg a süllyedni akkor kezd a gép, ha a pilóta a markolásra gondol. A legtermészetesebb parancs a fotózásé, ehhez kacsintania kell a földi pilótának.

A különböző parancsokat valószínűleg úgy választották ki, hogy könnyű legyen azokat azonosítani az agyhullámok közül. A rendszer több parancsot is képes egyszerre venni: lehet például úgy fotózni, hogy a gépet valamelyik irányba repül.

A gépet mozgáskorlátozottaknak szánja a kínai kutatócsoport. A szabadon vezérelhető drón segíthet a környezet felmérésében, belakásában. Új módot adna a kerekesszékbe kényszerültek számára a térben való létezésre. A drónokhoz játékot is fejlesztettek ki, amiben a robotot kézzel irányító és a robotot aggyal irányító játékosok csaphatnak össze egyenlő esélyekkel.