Pancser hacker is lehet Anonymous-tag

Vágólapra másolva!
Elfogták a nyomozók azt a 16 éves dunaújvárosi fiút és társait, akik márciusban feltörték az Alkotmánybíróság honlapját és átírták az alaptörvényt. A fiatalok az Anonymus-csoport tagjainak mondják magukat, míg a rendőrség szerint csak a jelenséget követik, a kettőt azonban értelmetlen megkülönböztetni. A brit és amerikai rendőrök is rendszeresen fognak el Anonymous-tagokat. 
Vágólapra másolva!

Szabadlábon védekezhet az a négy magyar hacker, akiket a rendőrség az Alkotmánybíróság honlapjának feltörésével gyanúsít. Az Anonymous hackercsoport magyar szárnyát alkotó csoportot egy augusztus végi túlterheléses támadás után nyomozva találták meg a hatóságok. A rendőrök szerint a csoport több, a hazai Anonymous által indított internetes támadásban vett részt.

Az ügy érdekessége, hogy hazánkban ez az első Anonymous-tagokat érintő letartóztatás. A csoport korábbi akciói után is nyomozást indított a rendőrség. Az Alkotmánybíróság honlapjának feltörésekor egyenesen a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdett bele az ügy felderítésébe. Az öt hacker elfogásához azonban az augusztus 28-i támadás után induló, mindössze két napig tartó nyomozásra volt szükség.

Forrás: MTI/Marjai János
Látványos akciók fűződnek a magyar Anonymoushoz (képünk illusztráció)

Bárki tag, aki annak tartja magát

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szombaton úgy nyilatkozott, hogy az elfogott hackerek az Anonymous-jelenség követői voltak, nem pedig a nemzetközi hackercsoport tagjai. A tagok és utánzók közti különbségtételt lehetetlenné teszi, hogy az Anonymousnak nincs szervezete, taglistája, belépési nyilatkozata vagy bélyegzője. Az számít tagnak, aki azonosul a hacktivisták céljaival és részt vesz az akcióikban. Anonymous-akció pedig abból az ötletből lesz, amit elég sok hacktivista támogat. Ezért van tele például a YouTube videómegosztó meghirdetett, ám el nem indult hackerakciókról szóló felhívásokkal: ezek a kellő támogatást nélkülöző kezdeményezések megmaradt nyomai.

A tömegben bízik az Anonymous

Az Anonymous és az csoporthoz közel álló hackercsoportok látványos akciói ritkán szóltak a látványos betörésekről. Többnyire az aktuális üggyel szimpatizáló tömegeket kérték meg, hogy a LOIC nevű terhelésgeneráló programmal vegyék célba a kiszemelt oldalakat és egyszerre tüzeljenek arra. Ha elég önkéntes csatlakozott a támadáshoz, akkor nehéz pillanatokat tudtak szerezni a szerverek üzemeltetőinek.

Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek
A támadásokban részt vevők Anonymous-tagnak számítanak (képünk illusztráció)

A nemzetközi Anonymous hacktivistái amerikai és brit kormányzati honlapokat, a szcientológiához kapcsolódó lapokat, zeneipari szervezetek oldalait és kártyatársaságok lapjait is elérhetetlenné tették. A támadások jellemzően egy-egy felháborítónak ítélt intézkedés - például a Pirate Bay torrentoldal, Wikileaks kiszivárogtatóoldal elleni eljárások - után indultak. A csoporthoz fűződnek olyan támadások, például a HBGary vagy a Strarfor biztonsági cégek elleni hackertámadás, amelyet nem a tömegek segítségével, hanem valódi szekértelemmel hajtottak végre.

Gyakran béna a külföldi hacker

A tömeges túlterheléses támadások nem tartoznak a könnyen elrejthető, kifinomult módszerek közé. Törvényszerű, hogy az ilyen akciókban részt vevők egy részét megtalálja a rendőrség. Az Europol 2012. feburárjában az Anonymous négy tagját fogta el Spanyolországban. Az akcióval egy időben a kiberbűnözők két szerverét is lefoglalták Kelet-Európában a hatóságok.

Az amerikai hatóságok nem csak a közkatonák letartóztatásában jeleskedtek. 2012. márciusában az Anonymous-közeli LulzSec hackercsoport vezetését tartóztatták le. Ugyanennek a szervezetnek a szóvivőjét pedig négy hónappal később a Shetland-szigeteken fogták el a brit rendőrök.

A Lulzsec szóvivő Twitter felhasználójának üzeneteit a letartóztatás után ismeretlenek törölték. Csak egy mondat maradt meg: "Nem tartóztathatnak le egy ötletet." A színpadias mondat tökéletesen leírja az Anonymousszal kapcsolatos helyzetet: a nehezen körülírható csoportot teljesen nem tudják felszámolni a hatóságok, ám az egyes tagok, feltételezett vezetők ellen hatékonyan el lehet járni.