Szexi nőkként facebookoznak a tálibok

Vágólapra másolva!
A tálib katonák kamu profilokat használva a közösségi oldalon ausztrál katonákat jelölnek be. Ha visszaigazolják őket, katonai titkokhoz juthatnak hozzá.
Vágólapra másolva!

Hamis Facebook-profilokkal jelölgetik tálibok az ausztrál katonákat, akik aztán gyanútlanul visszaigazolják a terroristákat, akiknek ezáltal hadászati titkokat szivárogtatnak ki - olvasható a Wired internetes oldalán. Az ausztrálok azért dőlnek be a csalásnak, mert az afgánok jellemzően csinos nőket állítanak be profilképnek - derült ki mindez az ausztrál hadsereg által készített tanulmányból, amelyben katonáik közösségi médiahasználatát térképezték fel.

Forrás: DefenseImagery.mil
Túl sok képet töltenek fel Facebookra a katonák - képünk illusztráció

A tanulmány szerint sok katona feltölt Facebookra a bázison, vagy különböző támaszpontokon készült képeket magáról és a csoportjáról. Bár tartózkodási helyüket nem írják oda, a kép feltöltésének részleteiből pontosan meg lehet tudni, hogy hol készült a fénykép. A kutatás szerint a katonák több mint fele túlságosan bizalmasan használja a közösségi oldalt, túl sok képet tölt fel és túl sok dolgot ír ki. A tanulmány arra is rámutat, hogy a fronton lévők többsége semmilyen közösségi média képzést nem kapott, pedig több hónapos szolgálatok közben ezen keresztül kommunikálnak legszívesebben a családjukkal.

Nem zárható ki annak az esete, hogy a tálibok Facebookról szerzett információk alapján jutottak el múlt hónapban egy Dél-Afganisztánban található ausztrál bázisra, ahol aztán három katonát megöltek. Az amerikai hadsereg már rájött, hogy mennyi veszélyt rejt magában a katonáik telekommunikációs tevékenysége. 2007-ben az Irakban állomásozó egységek közül páran lefotózták az új Apache nevű harci helikoptereik érkezését, és feltöltötték az internetre. A geocímkézés miatt akkor négy drága méregdrága helikopter került veszélybe.