A Firefox fejlesztőinek hivatalos YouTube-csatornáján mutatkozott be a Mozilla mobil operációs rendszerét futtató első okostelefon, amelyet a kínai ZTE gyártott.

A Firefox OS-ről legutóbb a nyár elején érkezett hír, amikor a fejlesztői bejelentették, hogy egy okostelefon minden funkcióját vezérelni képes mobilszoftverükkel az olcsó készülékek piacát akarják megcélozni. A Firefox hivatalos YouTube-csatornáján  publikálták az első demonstrációs videót, amelyen a Firefox OS működés közben látható egy ZTE gyártmányú, fejlesztői készüléken.

A három és fél perces videón gyakorlatilag a Google Androidra hasonlító szoftver összes fő funkciójának működése végignézhető a képernyőzártól kezdve a híváson át egészen a szövegbevitelig. A felvételen a Firefox okostelefonos változatának, illetve a Mozilla appboltjának működése is látható, amelyről egy egyszerű lövöldözős játékok le is tölt, és el is indít a tesztelő.

 

 

A YouTube-on publikált kommentekben sokan kritizálják a bemutatott készülék lassú reakcióidejét, bár a Firefox OS fejlesztése még nem fejeződött be, és a szoftvert eleve olcsó, tehát gyengébb hardvert tartalmazó készülékekre szánják. A mobil operációs rendszer egyébként teljes egészében nyílt webes technológiákat használ majd, az első firefoxos okostelefonokat pedig az Alcatel márkanevet használó kínai TCL és az ugyancsak kínai ZTE fogja piacra dobni a tervek szerint jövőre.