Nem nyűgözte le a világot az új iPhone

Vágólapra másolva!
Hiába kapott nagyobb és szebb képernyőt, gyorsabb mobilinternetet és jobb kamerát, az iPhone 5 igazából nem nyűgözte le a világsajtót: az Apple új mobiljában nincs forradalmi újdonság, az okostelefonokat megreformáló gyártó óvatosabb játékossá vált riválisainál is.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs, az Apple tavaly elhunyt társalapítójának irányítása alatt nem fordulhatott volna elő, hogy már premier előtt mindent tudni lehessen a cég egyik új termékéről. Az új vezérnek, Tim Cooknak gyakorlatilag elég volt kiállnia a színpadra, és bejelentenie: "minden igaz, amit az interneten olvashattak, megjelenés szeptember végén" - véli a TechRadar nevű brit technológiai portál szerzője, aki szerint jelentős részben nem maga a termék, hanem az internetes szivárogtatások ölték ki az izgalmat az Apple minden évben sok érdeklődőt vonzó bejelentéséből.

Ez egy iPhone 4S2?

Az Apple új mobiljának tudása kapcsán is sokan elégedetlenkedtek, aminek fő oka az lehet, hogy eddig az amerikai cég minden második évben elő tudott rukkolni valamilyen igazán nagy dobással. Az iPhone 3G után csak a kicsivel jobb 3GS érkezett, a következő évben viszont a jóval nagyobb tudású iPhone 4. Mivel tavaly ennek csak a feljavított, 4S kiadása érkezett meg, az ötödik generáció kapcsán nagyok voltak a felhasználók elvárásai.

Forrás: Apple

Ehhez képest viszonylag kevés újítást kínál az iPhone 5: ugyan nagyobb lett a telefon képernyője, de ugyanekkora, vagy nagyobb okostelefonból tucatnyi kapható jelenleg is. Az új Retina képernyő is jobb elődjénél, de a képminőségre igazából már egyik száz-százhúszezer forintnál drágább okostelefon esetében nem lehet komoly panasz. Hasonló igaz a beépített digitális kamerára is: az iPhone 5 is gyakorlatilag egy kompakt fényképezőgéppel egyenértékű minőséget produkál, egyedül az optikai zoom hiányzik kelléktárából, de ez a riválisaira is igaz.

Az új iPhone processzora is duplaakkora teljesítményű lesz az előd 4S modellénél: ez ugyan lehetővé teszi az extra élethű játékok futtatását, de az általános használatával már az előző modelleknél sem volt gond - ellentétben mondjuk egy sor nem megfelelően optimalizált androidos készülékkel. Ugyanakkor a Google szoftverét futtató legújabb, az iPhone-nal összemérhető kategóriájú okosmobiloknak sincsenek már hasonló gondjai.

Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Honlapján külön szekciót szentel az Apple annak, hogy bemutathassa, készülékének egyes funkciói a világ mely országaiban működnek. A Siri nevű beszédfelismerő például még nem tud magyarul, de az iOS 6 szoftver beépített navigációja hazánkban is használható lesz, bár a 3D-s épületmodellek vagy a forgalmi információk Magyarország területén nem fognak megjelenni, de legalább az érdekes pontok adatbázisa működni fog idehaza is. Az iPad 3-mal ellentétben valószínűleg a 4G-s mobilinternetet is támogatni fogja a készülék: bár az Apple honlapján a támogatott hálózatok között csak a német Deutsche Telekom neve szerepel, itthon a T-Mobile hálózata ugyanazon a frekvencián működik, mint az anyacégéé.

Nem kell mindent elsőként bevezetni

Míg a nemrég bejelentett, év végén boltokba kerülő Nokia Lumia 920-asban már olyan nyalánkságok is megtaláljhatók, mint például a drót nélküli töltés, sem ebben, sem pedig az érintéses fizetési megoldásban, az NFC-ben nem lát fantáziát az Apple.Pedig a cég imidzséhez kifejezetten passzolna mindkét egyszerű felhasználást biztosító technológia. Ezek hiányát Phil Schiller, az Apple alelnöke az All Things Digital hírportálnak adott interjújában az iOS 6-ban debütáló új, Passbook nevű kupongyűjtő funkcióval indokolta. A készülék kamerájával leolvasható QR-kódokat használó virtuális kedvezménykártyákat kezelő applikáció önmagában képes kiszolgálni a vásárlók igényeit - nyilatkozta Schiller.

A rivális Nokia készülékbe beépített drót nélküli töltés mellőzését Phil Schiller azzal indokolta, hogy a megoldás nem elég praktikus: használatához a töltőegységet továbbra is be kell dugni a konnektorba. Valószínűleg az Apple azért sem tette le a voksát a technológia mellett, mert jelenleg több konkurens vezeték nélküli töltési megoldás létezik, és senki sem tudja, melyik fog elterjedni széles körben.

Másfajta SIM-kártyát és töltőt használ

A hasznos újítások mellett idegesítő változtatások is bekerülnek az új iPhone-ba: az ötödik generációs készüléken ugyan az Apple lecserélte a szabványos dokkcsatlakozót egy újabb típusra. Bár erre a cég szerint méretcsökkentés és a strapabíróbb kivitel miatt volt szükség. A CNet technológiai hírportál azonban felfedezte, hogy az új csatlakozó mérete pontosan megegyezik az iparágon belül szabványos microUSB-ével. Ezt a szabványt az Apple elvileg még támogatja is, de csak külön megvehető adapterrel.

Forrás: Apple

Hiába azonban az egységes töltők elterjesztésére irányuló európai uniós direktíva, az Apple továbbra is ragaszkodik egyedi megoldásaihoz. Ez érthető is, hiszen a kizárólag saját készülékeivel kompatibilis, prémium árú kábelekből komoly bevételekre tesz szert. De a cég legalább megígérte, hogy az új típusú csatlakozó most évekig standard marad. Bár a korábbi modellekhez vett kiegészítők egy rész átalakítóval az új iPhone-ra is rádugható lesz, az autós tartók esetében ez például nem lehetséges.

Az újfajta töltő mellett a SIM-kártyából is új típusút fogad majd az iPhone 5. A telefon két évvel ezelőtt megjelent elődje használta elsőként a korábban teljesen ismeretlen, a hagyományosnál kisebb méretű microSIM-kártyát. A legújabb generáció pedig már ezekhez képest is feleakkora, nanoSIM-modulokat fogad majd, így a telefont vásárlónak új SIM-kártyát is kell igényelnie majd a készülékhez.

Innen már nehéz újítani

Nem csak az Apple-nek, de az összes riválisának nehéz dolga lesz, ha minden évben el akarja kápráztatni lehetséges vevőit. Az okostelefonok összes fontos funkciója elért egy igen komoly fejlettségi szintet: a képernyők pengeélesek, és a fontos platformok mindegyikére elérhető ingyenes navigáció, és valamilyen beszédfelismerés is. Az összes gyártó esetében kiemelt figyelmet kapnak a kamerák, az Apple és a Nokia bemutatóján is hosszan beszéltek ezek továbbfejlesztéséről. Míg az olcsó okostelefonok digitális fényképezőgépei még átlagosak, a topmodelleké simán felveszi a versenyt a fényképezőgépekkel és a videokamerákkal. Minden bizonnyal eljött annak az ideje, amikor már nem fogunk évente forradalmi újdonságokkal találkozni, cserébe viszont az extra funkciók szép lassan elérhetővé válnak az olcsóbb telefonokban is.