Indul a Google Föld élő riválisa

Vágólapra másolva!
Már nem kell sokat várni annak az új szolgáltatásnak a startjára, amely valós idejű műholdas felvételeket sugároz majd az interneten. A Google Föld valós idejű verzióját nem a keresőcég, hanem egy UrtheCast nevű kanadai startup vállalkozás indítja útjára néhány hónapon belül.
Vágólapra másolva!

Az UrtheCast nevű kanadai cég a bolygónk felett nagyjából 350-400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS) fog két digitális kamerát rögzíteni. A brit Rutherford Appleton Laboratóriumban (RAL) kifejlesztett speciális kamerák egyikét fixen rögzítik majd az űrállomás külsejéhez, a másikat viszont egy mozgatható tartókar segítségével irányba is lehet állítani, így ez célzott közvetítések lebonyolítására is alkalmas lesz.

Néhány hónap múlva indul

A szolgáltatásról korábban már az [origo] is beszámolt, a BBC legfrissebb információi szerint az űrbe szánt digitális kamerák, illetve az ezeket kiszolgáló szoftverek és a hálózati infrastruktúra fejlesztése az elkövetkezendő hónapokban fog befejeződni, és a tervek szerint az a jövő év első felében juttatja majd fel az ISS-re az orosz űrügynökség. A kamerákat az űrállomás munkatársai fogják felszerelni az ISS külsejére.

Így működik majd az UrtheCast

A speciális optikai eszközöket brit fejlesztőik az űrben való alkalmazás követelményeinek megfelelően építették meg, de a folyamatos élőkép közvetítéséhez egy hatékony videotömörítő rendszerre, és megfelelő földi vevőállomások beüzemelésére is szükség van, és a képek mindennemű digitális feldolgozása, feljavítása is a földi központokban zajlik majd.

Google Föld élő változatban

Az UrtheCast valód idejű kamerája bolygónkról olyan felbontású élőképet közvetít majd, amelynek egyetlen képpontja egy négyzetméteres területnek felel meg a Földön. Ez nagyjából a Google Föld alkalmazásban elérhető tipikus műholdképeinek felel meg: ilyen felbontás mellett kivehető egy ház elhelyezkedése, bár mondjuk homlokzatának mintái már nem. A Google virtuális földgömbje ugyan számos nagyvárosnál ennél jobb minőségű felvételeket is kínál, ám a keresőcég felvételei nem valós idejű, hanem gyakran több évvel korábbi állapotokat mutatnak egy helyszínről.

Az űrállomás napjában tizenöt-tizenhat alkalommal kerüli meg a Földet, és mivel keringési pályája ismert, az UrthCast üzemeltetői mindig előre tudni fogják, hogy egy adott földrész, vagy akár utca képét mikor fogják mutatni a kamerái. A tervek szerint a társaság honlapján a felhasználók megadhatják az őket érdeklő címeket, a rendszer pedig automatikusan megmondja, hogy az adott régióról mikor várható élőkép. Mivel az ISS-re rögzített egyik kamera iránya vezérelhető, az UrtheCast irányított közvetítésekre is alkalmas lesz, bár csak bizonyos megkötésekkel, hiszen ha az űrállomásról mindig csak a bolygó egyik oldalára van rálátás. A szájton archív felvételeket is elérhetővé fognak tenni: feltehetően ezek is frissebbek lesznek a Google Föld műholdképeinél.

Forrás: T. Reiter/ESA
A Föld a Nemzetközi Űrállomásról

Csak nullszaldósra akarnak kijönni

Az űrbeli élő közvetítés működtetésétől azt várják, hogy ráirányítja az emberek és a média figyelmét a Nemzetközi Űrállomás tevékenységére, amelyen jelenleg hat űrhajós dolgozik. A tervei szerint még az idén tőzsdére vonuló UrtheCast cég 4,5 millió dolláros tőkére tett szert pénzügyi befektetőktől.

Scott Larson, a kanadai cég vezetője elmondta, hogy elsődleges céljuk az, projektet nullszaldósra hozzák ki. Larson többek közt az űrből készült felvételek üzleti célú felhasználására való értékesítéséből, illetve a mozgatható kamerával célzott közvetítések díjaiből remél bevételeket.