Kifogyhat a sáv a hazai mobilnet alól

Vágólapra másolva!
Olyan mértékben növekszik a mobilinternet népszerűsége Magyarországon, hogy a kormányzatnak hamar felhasználhatóvá kell tennie a hazai szolgáltatók számára további rádiófrekvenciákat, hogy a növekvő számú felhasználókat képesek legyenek kiszolgálni.
Vágólapra másolva!

Erről Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója annak kapcsán nyilatkozott, hogy a hét elején a Fővárosi Törvényszék döntésében megsemmisítette a hírközlési hatóság korábbi frekvenciatenderének eredményeit. Ennek során egy eredetileg idén elinduló állami mobilszolgáltató, illetve a már piacon lévő operátorok számára tettek elérhetővé mobiltelefonos szolgáltatások üzemeltetését biztosító rádiófrekvenciákat összesen több tízmilliárd forint értékben.

Miután a bíróság döntése szerint a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) törvénytelenül járt el a frekvenciatender során, az annak során kiosztott felhasználási jogosultságokért valószínűleg újra kell majd pályáznia a hazai mobiltársaságoknak, bár a hírközlési hatóság a Kúriánál még megtámadhatja az ítéletet. Mivel hasonló ügyre korábban még nem volt precedens, azt sem tudni, hogy pontosan miként várható az eljárás lefolyása.

Megállíthatatlanok az okostelefonok

Mattheisen elmondta, hogy jelenleg már öt eladott készülékből legalább négy már okostelefon, ráadásul az ilyen mobilok nyolcvan százalékához már mobilnetelőfizetést is vásárolnak. A Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója szerint ha továbbra is ilyen ütemben bővül a mobilinternet terjedése, hamar szükségessé válhat további rádiófrekvenciák használata, enélkül ugyanis nem lehet kiszolgálni ügyfelek nagy tömegeit. Jelenleg a lakosság 78,6 százaléka érhető el a cég 3G/HSDP, az év végére pedig a 4G is elérhető lesz a lakosság 26,5 százaléka számára.

A cégvezető a hét eleji bírósági döntéstől azt reméli, hogy a kormányzat a korábbi tender eredményeinél hatékonyabb frekvenciagazdálkodási helyzet áll elő. Mattheisen szerint ha a kormány esetleg évekig akarna ülni a használaton kívüli rádiófrekvenciákon, az a mobilinternetes szolgáltatások további elterjesztésében és fejlesztéseiben is gondot okozhat.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.