Lázadás tört ki a kínai iPhone-gyárban

Vágólapra másolva!
Összeverekedtek a munkások a Foxconn egyik kínai gyárában a rohamrendőrökkel, akiket a gyárban kitört lázadás miatt vezényeltek ki vasárnap.
Vágólapra másolva!

Több dolgozót is kórházba szállítottak, miután lázadás tört ki a Foxconn kínai üzemében, írta az amerikai New York Times hétfőn. Az elektronikai óriáscég, amely a nemrég piacra dobott iPhone 5 egyes alkatrészeit is gyártja, tajjüani gyárába vasárnap hívták ki a rendőröket, miután több dolgozó összeverekedett.

A gyárban közel 79 ezer ember dolgozik, a kiszivárgott képek és videók szerint a lázadásban több tucat ember vett részt, akik ablakokat törtek be, majd összecsaptak a rendőrökkel is. A hasonló incidensek egyre gyakoribbak Kínában, miután a munkások egyre nagyobb fizetést és jobb munkakörülményeket akarnak kiharcolni a maguk számára.

A Foxconn több mint 1 millió ember foglalkoztat Kínában. Szeptember elején olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint kötelezően elvégzendő szakmai gyakorlati feladatként helyi egyetemistákat szállítottak a Foxconn cég helyi üzemeibe, hogy a diákok besegítsenek az iPhone 5 gyártásába. Egyes oktatási intézményekben még az oktatást is felfüggesztették ideiglenesen, hogy a hallgatók részt tudjanak venni a munkában.