Vágólapra másolva!
Az övre csatolva, vagy nyakba akasztva hordható Autographer kamera átlagosan napi kétezer fotót készít, speciális szenzorainak köszönhetően mindig csak érdekes szituációkban exponál.
Vágólapra másolva!

A novemberben piacra kerülő kamerát a Microsoft kutatóinak eredetileg gyógyászati célból, a megismerési funkciók romlásával járó Alzheimer-kóros betegeknek szánt, SenseCam nevű szoftvere vezérli, amelyről négy évvel ezelőtt az [origo] is hírt adott. A 136 fokos látószögű, fixfókuszú halszemoptikával felszerelt kamerát beépített szenzorai segítik annak eldöntésében, hogy történik-e viselőjével olyasmi, ami megörökítésre méltó. Mivel a készülék csak 58 grammot nyom a mérlegen, és nagyjából akkora, mint egy mobiltelefon, viselése a gyártója szerint nem kényelmetlen.

Forrás: OMG

Az Autographer a környezet színei, viselőjének mozgása, beépített GPS-ének adatai, és az aktuális hőmérséklet alapján képes úgy dönteni, hogy exponál. Ezeket az adatokat egyébként a kamera minden egyes fájlhoz elmenti, így lehetőség van utólag például az azonos helyszíneken, azonos hőmérséklet mellett - például télen vagy kánikulálban - rögzített fotók szelektálására is. Fejlesztői szerint egy átlagos napról a kamera kétezer darab nagyfelbontású fotót készít, amelyet a készülékhez mellékelt szoftver segítségével öt perc hosszúságú, gyorsított felvételhez hasonló videóvá lehet alakítani.

A kütyürajongóknak és bloggereknek szánt Autographer kamera 8 gigabájt belső memóriával rendelkezik, képérzékelője 5 megapixeles felbontású, és nagy fényérzékenységű. Mivel a készülék Bluetoothon is képes kommunikálni, az általa automatikusan rögzített felvételeket okostelefonos applikációval bármikor meg is lehet tekinteni a telefon képernyőjén. Egy mellékelt, számítógépes szoftver a felhasználó életéről rögzített képkockát többféle visszanézését is lehetővé teszi: akár egyes napok történéseit is vissza lehet nézni, akár mozifilmszerűen a kezdetektől végigkövethetők a tulajdonos napjai.

Forrás: OMG

A készüléket a brit OMG cég fogja piacra dobni 400 fontos, vagyis 142 ezer forintnak megfelelő összegért novemberben. A társaság egyébként jelenleg is árulja a termék Vicon Revue nevű, professzionális célra szánt, veszélyes anyagokkal dolgozók felügyeletére szolgáló változatát, azt azonban nem a konzumer szegmensbe szánják.