Feltérképezi a világot a szuperruha

2012.09.25. 8:38

Az MIT fejlesztői olyan viselhető szenzort fejlesztettek ki, amely automatikusan feltérképezi viselője teljes környezetét. Az egyelőre prototípusként létező technológia a jövőben a katasztrófavédelmi munkálatokat könnyítheti meg.

A rangos amerikai műszaki egyetem kutatóinak fejlesztése azért érdekes, mert nem meglévő térképet használ, hanem maga tárolja el a a bejárt útvonalakat, azaz gyakorlatilag automatikusan rajzolja saját térképét - adta hírül a Science Daily tudományos hírportál. A táblagép nagyságú eszköz prototípusának bemutatójának résztvevői egy laptopon követhették nyomon az egyik hallgató útját egy konferenciaközpont egyik távoli folyosóján, mellette pedig folyamatosan rajzolódott ki a bejárt folyosók alaprajza és formája.  A nyakba akasztható szerkezeten egy gomb segítségével lehet érdekes helyszíneket elmenti, később ezt a funkciót akár szöveges, akár hangalapú jegyzeteléssel egészíthetik ki.

A megoldás segítségével például katasztrófák helyszíneit tudják a károk elhárításában résztvevő mentőegységek könnyen feltérképezni, bejelölve ad-hoc térképükön a kiemelt veszélyességű területeket is. Az automatikus térképező berendezés alapjául szolgáló technológiát automata robotokból származik, de az emberi viselést biztosító módosításokat végeztek rajta. A prototípusban egy 270 fokos látószögű lézeres távmérő pásztázza a környezetet, hasonló berendezéssel vannak felszerelve a Google Street View panorámáit készítő járművek is.

Forrás: MIT
A táblagép nagyságú eszköz prototípusa egy hallgató nyakában

Mivel egy sétáló ember nyakában lévő eszköz rázkódik, a távmérő nem tudna pontos információkat rögzíteni, ezért a szerkezetet felszerelték gyorsulásérzékelővel és giroszkóppal is, amelyek segítségével utólag korrigálhatók a bemozdulás által okozott torzítások. Egy beépített digitális kamera pedig folyamatosan vizuális információt rögzít a felhasználó környezetéről.