Kukkolták vevőiket a számítógéplízingelő cégek

Vágólapra másolva!
Hét amerikai számítógépek lízingelésével cégről  derült ki, hogy az ügyfeleknek kiadott PC-kre kémprogramot helyeztek, amellyel a vevők tartózkodási helyeihez és jelszavaihoz is hozzáfértek, de akár webkamerájukon is kukkolhatták a felhasználókat.
Vágólapra másolva!

Az ügyben nem csak hét amerikai számítógéplízingelő társaság, hanem az általuk használt PC Rental Agent nevű szoftvert kifejlesztő DesignerWare társaság is érintett A cégek összesen mintegy 420 ezer ügyfél gépére telepítették a kémkedésre alkalmas programot - adta hírül az Ars Technica amerikai technológiai hírportál. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában összesen több mint ezerhatszáz üzlettel rendelkező társaságokat azért panaszolták be amerikai fogyasztóvédelmi és versenyfelügyeleti szervezetnél, az FTC-nél mert a lízingfeltételekkel értékesített, tehát kezdetben bérelt, majd a részletek kifizetését követően a vásárló tulajdonába kerülő gépekre kémprogramot telepítettek.

A PC Rental Agent nevű program eredetileg arra szolgált, hogy a nem fizető vásárlók gépeit a távolból deaktiválni lehessen. Egy detektívmódnak nevezett funkció aktiválásával azonban titokban kémkedni is tudtak ügyfeleik után. A lízingcégek vezetői beosztású alkalmazottai nem csupán egy-egy számítógép tartózkodási helyét tudták megállapítani, de akár a számítógépek webkameráit is titokban aktiválhatták. Az FTC-hez olyan panaszok is érkeztek, melyek szerint a kémprogrammal félmeztelen, illetve szexelő felhasználókat is megörökítettek.

Egy másik funkció lehetővé tette számukra azt, hogy a felhasználók jelszavait, felhasználói neveit vagy bankkártyaadatait is megkaparintsák. Ezen kívül a kémprogrammal hamis Windows, Internet Explorer, Office és Yahoo Messenger párbeszédablakokat lehetett megjelentetni az ügyfelek gépein: az ezekbe beütött adatok a lízingcégnél landoltak.

Mivel az FTC nem rendelkezik büntető jogkörrel, és a szabályok értelmében az első jogsértésük nyomán bírságot sem róhatott ki a lízingcégekre, kötelezte azokat a kémprogramok használatának azonnal felfüggesztésére - számolt be a Wired amerikai technológiai magazin.