Miniszterelnök kért elnézést Kim Dotcomtól

Hivatalosan is elnézést kért a Megaupload fájlmegosztó szájt vezetőjétől, Kim Dotcomtól Új-Zéland miniszterelnöke azért, mert a helyi titkosszolgálatok illegálisan kémkedtek utána.

Júniusban a Dotcom ügyében eljáró bíróság megállapította, hogy a rajtaütést jogszerűtlen módon hajtották végre a helyi hatóságok, amelyeknek nem szabadott volna kiadniuk sem Dotcom számítógépeit, sem pedig adathordozóit az FBI-nak. A szabálytalanságokról a helyi belbiztonsági szervek által kiadott tanulmány is beszámolt.

Az elkövetet jogsértésekért John Key új-zélandi miniszterelnök hivatalosan is elnézést kért Dotcomtól: " Elnézést kérek Dotcom úrtól, aki számára országunk nem biztosította a törvény által biztosított védelmet" - számolt be a BBC.

A Kim Schmitz néven anyakönyvezett, nevét később hivatalosan is Kim Dotcomra változtató férfi 2010 óta volt új-zélandi állampolgár. Dotcom az általa üzemeltetett Megaupload fájlmegosztó szolgáltatáson zajló sorozatos szerzőijog-sértések nyomán került az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) célkeresztjébe, amely a helyi hatóságok segítségével ütött rajta a milliárdos kalózkirályon annak birtokán még az év elején.

Dotcom egyébként nemrég bejelentette, hogy új formában tervezi újraindítani a Megauploadot: a szolgáltatás központi szerverek nélkül, a fájlcserélő hálózatokhoz hasonlóan fog működni, amelyhez bárki kapcsolódhat. Az új Megaupload a tervek szerint nem csak fájlok tárolására, hanem akár online hang-, és videohívások bonyolítására is alkalmas lesz, a kommunikációt pedig titkosítás védi rajta.