Vágólapra másolva!
Érintőképernyős rendőrszámítógéppel fogják üldözni a bűnt a Los Angeles-i rendőrök. Laptop méretű 12 hüvelykes kijelzőket építenek be a jövő rendőrautóiba.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb autóba szerelt szórakoztatórendszer képernyőjé sem volt elég az amerikai rendőröknek. A Chrysler 8,4 hüvelykes kijelzővel rendelkező autószámítógépénél is komolyabbra vágytak a Los Angeles-i járőrök - adta hírül a Wired technológiai magazin autós blogja. Kérésüket pedig azzal indokolták a rendőrök, hogy az általuk használt szoftvereket laptopnyi kijelzőre tervezték, annál kisebb felületen csak olvashatatlanul kis betűkkel lehet kiírni az összes lényeges információt.

Forrás: Chrysler
Külsőre sem fest rosszul a csúcstechnológiás rendőrautó

A Chrysler egyedi mérnöki megoldásokat szállító részlege először megvizsgálta, hogy mit lehetne tenni a rendőrök információs rendszerével, de ők is arra jutottak, hogy csak az óriási képernyő lehet a megoldás. "Ha az összes információt egy 8,4 hüvelykes képernyőn próbáljuk megjelenítani, az olvashatatlan és kezelhetetlen lesz" - mondta Mike Bassier, a Chrysler egyik mérnöke.

Mérnökök és járőrök tesztelik

A rendőri igények alapján átalakított járőrkocsiba végül egy 12 hüvelykes képernyőt tudtak beépíteni, ami a teljes középkonzolt elfoglalja. A kijelzőn a diszpécserközpont üzenetei és a különböző adatbázisokból lehívható adatok fognak megjelenni. A rendőröknek készült programok mellett az autó kényelmi funkcióit is az érintőképernőn megjelenő felületeken lehet majd beállítani.

Az óriásképenyős rendőrautóból egyelőre három példány készült. Kettőt a Los Angeles-i járőrök fognak tesztelni, hogy megtudják, kibírja-e a mindennapi igénybevételt a rendszert. Egyen pedig a Chrysler mérnökei folytatják a fejlesztés finomítását.