Már le sem kell szállniuk a robotrepülőknek

robotrepülőgép
Vágólapra másolva!
A levegőben is meg tudta tankolni a robotrepülőgépét a Pentagon védelmi fejlesztéseit felügyelő szervezet. A sikeres tesztek nyomán a drónok hamarosan leszállás nélküli, hosszabb bevetésekre is alkalmasak lehetnek.
Vágólapra másolva!

A DARPA kísérleti repülése során egy pilóta nélküli repülőgép képes volt egy másik drónt a levegőben való haladás közben, automatikusan megtankolni - írja a BBC brit közszolgálati médium. A robotrepülők mintegy tizennégyezer méteres magasságban végezték el az üzemanyag-feltöltést egy két és fél órán át tartó repülés során. Korábban a drónok tankolását csak akkor sikerült elvégezni, ha az üzemanyagot hordozó gépet egy emberi pilóta vezérelte.

A kísérlethez az amerikai hadsereg RQ-4 Global Hawk nevű, felderítésre használt drónjainak módosított változatait használták fel. A sikeres tesztek nyomán lehetővé válik a robotrepülők bevetése a jelenleginél hosszabb missziókon is. Az automatikus üzemanyag-feltöltést lehetővé tevő technológia kifejlesztése két évet vett igénybe. Az előzetes elvárások alapján a két repülőgép közötti kapcsolat hat megközelítésből egy alkalommal lett volna sikeres, de a gyakorlatban a tankoláshoz szükséges kapcsolat az esetek 60 százalékában sikeresen létrejön - közölte a DARPA.

Így tankolnak repülés közben a robotrepülők