A Lenovo adta el a legtöbb PC-t

Vágólapra másolva!
A kínai vállalat az eddigi vezető Hewlett-Packardot utasította maga mögé, több számítógépet adott el riválisánál a legutóbbi negyedévben, bár még nem mindegyik eladási statisztika szerint ért el vezető pozíciót.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi három hónapban a Lenovo a Gartner piackutató cég szerint 13,8 millió darab személyi számítógépet adott el, míg a korábbi piacvezető, a HP gépeiből ezen időszak alatt 13,55 millió darab talált gazdára. A Gartner szerint a kínai gyártó agresszív árcsökkentései révén volt képes növelni eladásait, és beelőzni a Hewlett-Packardot - írja a BBC.

A Lenovo egy másik elemzőcég, az IDC adatai szerint még nem vette át a vezető pozíciót, hanem százezer darabos lemaradással áll a HP mögött 13,8 millió darab eladott számítógéppel. A harmadik helyen mindkét elemzőcég szerint a Dell áll. A Gartner szerint a vezető számítógépgyártók közül egyedül a Lenovo volt képes arra, hogy növelje eladásait a gyengén teljesítő PC-piacon, amelynek összeladásai mintegy nyolc százalékkal csökkentek az elmúlt három hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest.

Ez főként a táblagépek növekvő népszerűségének köszönhető, sokan ugyanis már nem új számítógépet, hanem tabletet vesznek, mivel a leggyakoribb dolgokra - játék, közösségi oldalak stb. - arról is elérhető, ráadásul egy táblagépet könnyebb hordozni egy laptopnál, és általában üzemideje is hosszabb. Az eladások csökkenéséhez az is hozzájárul, hogy a Microsoft új szoftverét, a Windows 8-at futtató táblagépek és laptop-tablet hibridek csak karácsony előtt kerülnek a boltokba, sokan pedig ezek megjelenésére várnak.