Kipróbáltuk az e-olvasók Rolls-Royce-át

Amazon Kindle, könyvolvasó, paper white
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a világ legjobb e-könyv-olvasójának kikiáltott Kindle Paperwhite-ot: a derengő képernyőjével éjszakai olvasást is biztosító kütyüt sok esetben már nyomtatott társainál is jobb olvasni, de egy nagymama számára még túl bonyolult a kezelése.
Vágólapra másolva!

Az e-könyv-olvasóival világsikert arató Amazon legfejlettebb olvasója egyelőre csak az amerikai vásárlók számára érhető el, az [origo]-hoz is egy nemzetközi rendelésekkel foglalkozó közvetítőcég közbeiktatásával behozott példány jutott el. Az új készüléket hivatalosan még nem lehet megrendelni Magyarországról (péntek óta a német, brit és francia vásárlók számára már előrendelhető október végi szállítással a készülék).

Eldobhatja az olvasólámpát

A legújabb Kindle-lel véget ért az akkumulátort gyorsan lemerítő, ledes lámpával egybeépített, méregdrága tokok kora. A Paperwhite modellben fényforrás egyenesen a speciális e-papír érintőkijelzőbe van beleszerelve. Alacsony fényerőnél és kikapcsolt lámpánál az e-papír színe piszkosfehéres árnyalatú, ha azonban feljebb húzzuk a fényt, akkor teljesen kifehéredik. Bár a menüből akár egy kisebb zseblámpa erősségére is felhúzható a háttérvilágítás, erre a gyakorlatban nincs szükség, az optimális olvasáshoz a ledek derengése is elegendő. Való igaz, hogy a korábbi Kindle-ökhöz képest fehérebb lett a képernyő, de árnyalata még mindig nem egészen hasonlít a papírra.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A hagyományos és világítós e-papír különbsége magáért beszél. A fotó kedvéért itt nagyon felhúztuk a fényerőt

Látványosabb és nagyon hasznos változás, hogy a papírszerű képernyő felbontását megnövelték: a betűk makulátlanok, kis betűméret mellett is tökéletesen olvasható a szöveg. Bár az olvashatósággal a korábbi modellek esetében sem volt gond, az új modellen a betűk rajzolata érezhetően javult.

Arról azonban erősen túlzóan nyilatkozott az Amazon, hogy pontosan mennyire egyenletes az új világítási mód. Ha teljes fényerőre állítjuk a kijelzőt, akkor könnyen meg lehet találni a kijelző pereme alá szerelt ledek helyét, de még így is jóval egyenletesebben oszlik el a fény, mint a korábbi modellek tokba szerelt világítótestei esetében, ráadásul az új fényforrások néhány napos tapasztalataink alapján kevésbé merítik az akkumulátort is.

Fél óra van hátra a könyvből

Az új Kindle bemutatóján sok szó esett arról, hogy az új Kindle szoftvere már nem csak oldalakban és a százalékban tudja mérni az elolvasott és a hátralévő szöveg mennyiségét. A kijelző bal alsó sarkában azt is megjeleníti az olvasó, hogy az adott fejezetből és a könyvből mennyi idő van még hátra. A becslést az alapján számolja ki, hogy a felhasználó hogyan halad a szöveggel. A rendszer különösen azoknak lehet hasznos, akik lefekvés előtt olvasnak pár oldalt: nem kell lapozgatni, gyorsan meg lehet tudni, hogy közel-e a fejezet vége, vagy érdemes-e letenni a könyvet, mert sokáig húzódik még.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egymás mellett a legfrissebb és az első Kindle

A funkció egyetlen szépséghibája, hogy a kiadók által adott fejezteinformációkra támaszkodik, ezek pedig csak a jobb minőségű e-könyvekben vannak benne, egy ingyenesen letöltött digitális kötetből ez valószínűleg hiányzik. Gyakran még a kiadóktól származó, megvásárolt e-könyvek sem tartalmazzák az időbecsléshez szükséges információkat.

Gombok nélkül nem nagymamakompatibilis

Az új Kindle-ről a bekapcsológombot leszámítva teljes egészében hiányoznak a gombok, még lapozni is a képernyő érintésével lehet a táblagépeken megszokott módon. A menü eléréséhez a kijelző felső részére kell koppintani: bár az érintőzónákat egyértelmű helyekre rakta az Amazon, az új Kindle sem mentes az érintőkijelzős eszközök alapvető hibájától. Könnyű egy-egy tappintással elnavigálni a szövegről, vagy véletlenül kijelölni egy szövegrészletet.

A kissé összetett vezérlés egy okostelefont használó fiatalnak biztosan nem okoz gondot, de szülők vagy nagyszülők számára jobb választás lehet egy olcsóbb, lapozógombokkal felszerelt Kindle.

Kisebb polc jut a könyveknek

Egy területen hoz visszalépést a Kindle Paperwhite: a készüléken körülbelül 1,3 gigabájt hely jut a felhasználónak, a maradék hétszáz megabájtot a gép operációs rendszere foglalja el. A korábbi e-olvasók között azonban volt olyan, amin több mint három gigabájt jutott a könyvtárnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Vaksötétben is lehet olvasni, napos helyen pedig lehet csökkenteni a fényerőt

Mivel azonban az e-könyvek tipikus mérete fél megabájttól másfél megabájtig terjed, a Paperwhite tárhelyére is közel kétezer kötet fér el. Ez lényegesen több annál, mint amennyit az ember aktívan használ, vagy akár a lakásának polcain tárol, még a kütyüre wifin keresztül elküldött, webes cikkekkel együtt is

Verdikt: minden Kindle jó

A korábbi tesztjeinket visszaolvasva úgy tűnik, hogy az aktuális Kindle-t mindig nagyon szerettük. Az Amazon ügyesen fejleszti tovább az olvasóját, hasznos funkciókat ad az eszközhöz. Mindezt úgy teszi, hogy a régebbi e-könyv-olvasói sem válnak elavulttá az új bejelentésének pillanatában. Aki már beruházott egy Kindle 2-re, 3-ra, vagy megvette a tavaly bejelentett olcsó, billentyűzet nélküli új Amazon olvasót, nem kell fájdítania a szívét, a régi kütyüje is tökéletesen ellátja funkcióját.

Azoknak viszont, akik a jelenleg elérhető csúcstechnológiát tartalmazó olvasót akarnak venni, nagyon ajánljuk a Paperwhite Kindle-t. Az eszközt ugyan egyelőre nem szállítják Magyarországra, külföldi ismerős, vagy a Borderlinxhez hasonló, külföldi rendelésekben segédkező társaság szolgáltatásai szükségesek a beszerzéséhez. Külföldi aukciós oldalakról, nemzetközi rendeléssel foglalkozó oldalakról azonban beszerezhető a készülék, és érdemes mellette dönteni: ez jelenleg az e-olvasók Rolls-Royce-a.