Havi tízezer forintot költ mobilra egy földlakó

Vágólapra másolva!
A világon már hatmilliárd ember használ mobiltelefont, a teljes populációnak csupán egyhatoda nem rendelkezik vezeték nélküli készülékkel. Világátlagban havi tízezer forintnak megfelelő összeget fizetünk a telefonálásért.
Vágólapra másolva!

Az ITU, vagyis a Nemzetközi Távközlési Egyesület statisztikái szerint a legtöbb mobiltelefont Indiában és Kínában használják, ezeken a piacon mintegy kétmilliárd előfizetés van használatban. A szervezet kalkulációi szerint a mobiltelefonálásra költött havi pénzösszeg világátlaga nagyjából tízezer forint - adta hírül az Ars Technica amerikai technológiai hírportál.

A szervezet statisztikái szerint világszerte összesen hatmilliárd mobiltelefon előfizetést vásároltak, míg a globális népesség csak egye kicsivel több hétmilliárd főnél. Az ITU 2008-ban még arról számolt be, hogy a Föld népességének fele rendelkezik mobiltelefonnal. Miután az Európai fejlett államokban már száz százalékot is meghaladja a készülékpenetráció, a növekedést már évek óta a fejlődő országok adják, amelyekben folyamatosan nő a mobil készülékek népszerűsége. A fejlett országokban a növekedés főként a mobilinternetes szolgáltatásokban érzékelhető.

Bár a fejlett országokban élők több mint hetven százaléka használja az internetet, de mivel a fejlődő országokban élők közül a világháló jóval szűkebb kör számára hozzáférhető, a globális penetráció mindössze 32,5 százalékos.Az infokommunikációs készségek és szolgáltatások elterjedtségét illetően Dél-Korea, Svédország és Dánia áll az ITU ranglistájának élén, hazánk csak a negyvenegyedik helyez érte el. Magyarországot fejlettségben Szlovákia, Csehország, Görögország, Lengyelország és Oroszország is megelőzi, Romániánál és Horvárországnál vagy Szerbiánál viszont jobban állunk.