Járni tanít a motoros NASA csontváz

Vágólapra másolva!
Űrbéli konditeremként és földi rehabilitációs eszközként is használható a NASA legújabb szuperkütyüje. Az X1 nevű motoros külső váz csupán 25 kilogrammot nyom, igaz, akkumulátort nem tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A lábakat és a csípőt is meg tudja mozgatni a NASA X1 nevű külső váza. Az eszközt arra fejlesztették ki, hogy az űrbéli küldetések során legyen mivel edzenie a legénységnek. Az X1 szervómotorjai annyi ellenállást fejtenek ki, hogy az űrhajósnak meg kelljen erőltetni az űrben kevéssé használt izmait. Ez mozgás pedig segít a mikrogravitáció által okozott egészségügyi veszélyek kivédésében.

A motoros, emberre szerelhető űrkonditerem azonban a Földön is komoly szerephez juthat. A baleseti sérültek járni tanításában például hasznát tudják venni az orvosok a felhasználóra szabható, nagy erőkifejtést igénylő mozgások gyakoroltatását lehetővé tevő szerkezetet. Az X1-ben lévő motorok annyira erősek, hogy akár a lépcsőmászásban is képesek segíteni viselőjüknek.

Hátizsákként kell felvenni a robotcsontvázat

Az X1-et több ponton kell az emberhez rögzíteni. Vállpántok, derékszíj és csatok tartják a felhasználón a huszonöt kilogramos szerkezetet. A külső váz súlyát csak a fémből készült csontok és a motorok teszik ki, az X1-et bemutató videó tanulsága szerint akkumulátort nem tartalmaz a rendszer. A motorok működtetéséhez szükséges áramot külön vezetéken kapja a külső váz.


Akku nélkül is 25 kilogramm a fémcsontváz

A felcsatolható rásegítőmotorokkal feltuningolt űrhajósok és katonák kora tehát még messze van. Az viszont biztos, hogy a nemzetközi űrállomás vagy a távoli jövőben útnak induló emberes Mars-küldetés űrhajósainak nem kell kényelmetlen kondigépeket felvinni az űrbe.

Az eszköz földi felhasználásra pedig még hamarabb sor kerülhet. A NASA fejlesztési programban közreműködő Florida Institute for Human and Machine Cognition kutatóintézet tervbe is vette, hogy korábbi külső vázait az X1-re cseréli le.