A Google európai adatvédelmi szabályait vizsgálnák

Vágólapra másolva!
Nem felelnek meg az Európai Unió előírásainak a Google idén bevezetett új adatvédelmi szabályai, ezért az uniós tagországok adatvédelmi biztosait tömörítő szervezet azok módosítására szólította fel az amerikai céget.
Vágólapra másolva!

Az uniós adatvédelmi hatóságok közös közleményükben arra kérték a Google-t, hogy a vállalat a jövőben világosabban és pontosabban tájékoztassa őket a begyűjtött adatokról, valamint nyolc ajánlást is megfogalmaztak a vállalat számára - írja a BBC. A Google az idén nyáron egységesítette adatvédelmi irányelveit, amelyekből korábban szolgáltatásonként külön példányok léteztek. A keresőcég közlése szerint ezzel az adataikat féltő felhasználók dolgát akarta megkönnyíteni.

A francia adatvédelmi hatóság, a CNIL már májusban felhívta a többi tagország figyelmét, hogy a cégóriás új szabályai nem felelnek meg az európai direktíváknak. A CNIL a szabályok vizsgálata után ismét arra jutott, hogy a Google "nem kötelezte el magát az Információs és Liberalizációs Direktíva mellett", a hatóság kérdéséire a cég pontatlanul válaszolt.

"Megkaptuk az adatvédelmi biztosok véleményét, jelenleg értelmezzük a levél tartalmát. Az új adatvédelmi szabályzat lényege, hogy a felhasználók számára jobb szolgáltatásokat, adataik számára pedig továbbra is a legnagyobb biztonságot tudjuk nyújtani. Biztosak vagyunk abban, hogy a Google adatvédelmi elvei és szabályzata megfelelnek az európai jogszabályoknak." - nyilatkozta Peter Fleischer, a Google adatvédelmi szakértője. A MarketingLand szakportál beszámolója szerint az idén a Microsoft cég is a Google-hoz hasonló szabályegységesítést hajtott végre szolgáltatásai esetében, de annak nem volt ekkora sajtóvisszhangja.