Kína rászáll a mobilos térképekre

Vágólapra másolva!
Csak azokat a telefonokat engedik majd át a határon, amelyekben a kínai szabályoknak megfelelő térképek vannak.
Vágólapra másolva!

A kínai vámhatóságok megszigorítják azoknak a mobil eszközöknek az ellenőrzését, amelyek internetalapú térképekkel vannak ellátva, hogy megakadályozzák az "illegális" térképek használatát. A döntéshozók szerint a kínai szabályok által meghatározottaktól eltérő térképek "illegálisnak" minősülnek.

A döntést az állami térképészeti szakhatóság hozta nyilvánosságra, és az elkobzott készülékeket is ez a hivatal fogja alaposabban megvizsgálni - írta tudósításában az igazságügyi tárcához tartozó jogi napilap, a Facse Zsipao. A jelentés szerint kiszűrendők például azok a térképek, amelyek "az ország határait helytelenül ábrázolják, "fontos szigetek hiányoznak róluk, esetleg titkos információkat tüntetnek fel".
A főhatóság megjegyzése szerint a mobiltelefonokon és táblagépeken sok olyan internetalapú térkép található, amely nincs szinkronban a honi szabályokkal, és ezért "illegális".

A távközlési hatóságoknak is javítaniuk kell a mobil számítástechnikai eszközök ellenőrzésén - áll az intézkedésben, amely felhívja a figyelmet arra, hogy ha "nem megfelelő térképekkel" látják el a készülékeket, az érintetteknek a hálózati szolgáltatási engedély visszavonásával kell számolniuk.

Megfigyelők úgy vélik, az intézkedés nemcsak arra szolgál, hogy létrehozzák a kínai mérce szerint politikailag helytálló, tehát például a területi vitákban a kínai álláspontot tükröző térképek egységes rendszerének, hanem lehetőséget ad olyan külföldi, különösen amerikai szolgáltatók kiszorítására is, amelyeket nem tartanak kívánatosnak a kínai piacon.