A cég a 900 megahertzes frekvencia árverése miatt fordult a Kúriához.

A Kúriához fordult a Vodafone a 900 megahertzes frekvencia árverésének ügyében hozott jogerős bírósági ítélet felülvizsgálata érdekében - közölte a mobilszolgáltató szerdán az MTI-vel. A Vodafone-t azért kereste meg a hírügynökség, mert a Magyar Telekom azt közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy a Kúria felfüggesztette a Fővárosi Törvényszék ítéletének végrehajtását a felülvizsgálati eljárás befejezéséig.

A Fővárosi Törvényszék szeptember 12-én hozott jogerős ítéletet, amellyel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) árverést lezáró határozatát hatályon kívül helyezte. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a negyedik mobilszolgáltató, az MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett újabb frekvenciablokkokat.

Az NMHH határozata miatt a három magyarországi mobilszolgáltató - a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone - fordult bírósághoz megtámadva a negyedik, állami szolgáltató nyertességét. A jogerős ítélet ellen fellebbezni nem lehet, de az ítélet felülvizsgálata kérhető a Kúriától, erre 60 nap áll rendelkezésre, amely határidő még nem telt le.

Az NMHH ez év januárjában hirdetett eredményt a 900 megahertzes frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatásra tavaly augusztus 4-én kiírt pályázaton. A határozat nyertessé nyilvánította többek között a Magyar Posta Zrt., az MFB Invest Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. által alkotott konzorciumot (MPVI). A másik három mobilszolgáltató szintén nyert frekvenciablokkokat. Legtöbbet közülük a Vodafone, amely már használatba is vette az elnyert blokkot, amellyel országos lefedettségűvé növelte 3G-s hálózatát.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.