Vágólapra másolva!
Mega néven még idén elindul az év elején bezárt Megaupload  fájlmegosztó szolgáltatás utódja, amelyre minden titkosítva töltődik fel, így üzemeltetői tulajdonképpen azt sem fogják tudni, mit tárolnak - nyilatkozta a szájt mögött álló céget vezető Kim Dotcom.
Vágólapra másolva!

A januárban új-zélandi birtokán letartóztatott férfi fájlmegosztó szolgáltatását az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nemzetközi akciója keretében zárta le, mivel az oldalon tömegesen elérhetők voltak filmek, zenék és szoftverek kalózmásolatai. Az oldalt működtető cég német származású, de állampolgárságát új-zélandira, nevét pedig hivatalosan is Kim Dotcomra változtató, jelenleg házi őrizetben lévő vezetője a Wired amerikai technológiai lapnak árulta el a Mega néven újrainduló szolgáltatásának részleteit.

Csak kulcssal lehet majd hozzáférni a fájlokhoz

A bezárt Megauploadhoz hasonlóan a Mega is online tárhelyet kínál majd a felhasználóknak az állományok megosztásának lehetőségével. A rendszer elődjéhez hasonlóan nagy méretű állományok feltöltését és raktározását is biztosítani fogja. Ugyanakkor Dotcomék a Wirednek elmondták, hogy a fájlokat feltöltésekor a Mega elérését biztosító kliensprogram még magán a számítógépen titkosítani fogja az állományt egy erősnek számító algoritmussal.

Forrás: [origo]
A már bezárt Megaupload nyitóoldala

A program legenerál a felhasználó számára egy olyan kulcsot is amellyel a titkosított fájl kibontható, azaz letöltés után használatba is lehet venni. A kibontó kulccsal maguk a feltöltők rendelkezhetnek, ők bárkivel megoszhatják azt, anélkül viszont hiába tölti le valaki a fájlt, csak egy értelmezhetetlen adathalmaz kerül a számítógépére.

Az üzemeltetők sem tudják, mit tárolnak

Az új rendszer nyomán a Mega üzemeltetőinek maguknak sem lesz tudomása arról, hogy egyáltalán mit tárolnak, így - vélekedésük szerint - nem lehet megvádolni őket azzal sem, hogy szándékosan kooperálnak a kalózokkal - nyilatkozta Dotcom a Wirednek. Ha a Mega valamelyik szerverét lefoglalják, az azokon lévő, titkosított adatokkal sem mennek a hatóságok semmire, ezek dekódolásához a kulcs ismerete nélkül ugyanis szuperszámítógépes számítási kapacitás szükséges még kis mennyiségű adat esetében is. Dotcom vélekedése szerint a Mega szolgáltatást csak akkor lehet betiltani, ha az államok a titkosítás alkalmazását tiltják meg, ami az interneten alapuló gazdaságok korában nem valószínű.

A Mega esetében ráadásul számítási felhőben, azaz a világ különböző részein elosztva tárolódnak majd az adatok, így ha az egyik gép kiesik, egy másikon még elérhetőek maradnak az adatok. Hasonló megoldásból állt át nemrég a világ egyik legnépszerűbb torrentoldala, a Pirate Bay is virtuális szervereken való működésre. Dotcom egyébként a Mega rendszerét nyílttá akarja tenni, amelynek bárki partnere lehet, aki saját sávszélességét és tárkapacitását a nemzetközi hálózat rendelkezésére bocsátja bevételmegosztásért.

Forrás: AFP//Michael Bradley
Kim Dotcom a letartóztatását követő tárgyaláson

Ez a rendszer sem atombiztos

Ugyanakkor Julie Samuels, az Electronic Frontier Foundation (EFF) jogvédő szervezet jogásza szerint Kim Dotcom új rendszere sem támadhatatlan a lemezkiadók és filmstúdiók oldaláról nézve. Ha ugyanis valaki széles körben, nem csupán barátai körében akar terjeszteni egy fájlt, akkor annak linkje mellett a visszafejtéshez szükséges kulcsot is csatolnia kell.

Ha pedig ezek az információk együtt a szerzőijog-védő szervezetek, vagy azok ügyvédei kezébe kerülnek, ugyanúgy bizonyítottá válhat a jogsértés, mint korábban. Bár ekkor alapvetően a felhasználó lesz a felelős, ilyen bizonyítékokkal a Mega működtetőit is kötelezhetik az értelmetlen adathalmaznak látszó, valójában akár filmeket, zenéket, programokat tartalmazó állományok eltávolítására.