A világ végén is leszállhat a high-tech léghajó

Vágólapra másolva!
Egy léghajó és egy repülőgép hibridjének tekinthető az amerikai hadsereg fejlesztőrészlegének új légi járműve. A Pelikán helyből képes felszállni, és bármilyen távoli helyre képes lesz nagy mennyiségű árut és felszerelést szállítani.
Vágólapra másolva!

A nyáron bemutatott kémléghajó után újabb nagy teljesítményű Zeppelint fejleszt az amerikai hadsereg fejlesztésért felelős részlege, a DARPA - számolt be a Tech News Daily hírportál. Az elsősorban légi szállításra szánt jármű fejlesztéség egy kaliforniai startup cég, az Aeros Corp. nevű cég végzi egy második világháborús hangárban, a gép első tesztrepüléseire várhatóan már jövőre sor kerül, mivel építése már a végéhez közeledik.

A Pelikán névre keresztelt jármű tulajdonképpen a léghajó és a repülőgép keresztezésének tekinthető. Energiahatékony működésének köszönhetően a hibrid gép leginkább hosszú távú szállítási feladatokra alkalmas: ha a repülési tesztek sikerrel végződnek, a hamarosan elkészülő hetven méteres gépből egy több tíz tonnányi felszerelést szállítani képes, nagyobb modellt is akarnak építeni.

Forrás: Worldwide Aeros
Ilyen lesz a csúcszeppelin

A részben merev vázú, részben héliummal töltött ballonból álló hibrid léghajó helyből képes felszállni, így a hagyományos katonai szállítórepülőgépekkel ellentétben nem igényel közlekedéséhez kifutópályát. A high-tech emelkedésvezérlő rendszerrel szerelt gép a tervek szerint akár egy bevásárlóközpont parkolójában is le tud majd szállni. Fejlesztői szerint ez a képessége azért hasznos, mert a világ legeldugottabb helyeire, akár katasztrófák helyszíneire is el lehet a géppel szállítani bármit - nyilatkozták a fejlesztők az LA Times amerikai napilapnak, amely videót is közöl a jármű építéséről.

Fejlesztői szerint a hibrid léghajó hagyományos társaival eltérően rossz időben is képes lesz a landolásra, és megtöltésének idejére is a földön tud maradni anélkül, hogy kötelekkel kellene rögzíteni.