Nyerjen négyezer méter szabadesést!

szélcsatorna, videó
Vágólapra másolva!
Már az is ejtőernyőzhet, aki soha sem tudná rábeszélni magát, hogy kilépjen egy repülőgép ajtaján. Az első magyarországi mobil szélcsatornában egyszerűen rá lehet feküdni a légáramlatra: megmutatjuk, hogyan kell!
Vágólapra másolva!

Meglepő helyen, az egykori Csepel Művek területén áll az ország első mobil szélcsatornája, amelyben kétszáz kilométer per órás széllel még egy száz kilós felnőttet is meg tudnak reptetni. A megszelídített szabadesést lehetővé tevő eszközt nemcsak teszteltük, de jegyeket is sorsolunk háromszor négyezer méter zuhanásra.

A mobil szélcsatornában minden benne van, amitől félni lehet: kétszáz kilométer per órás szél, szabadesés, és farkasszemnézés egy három méter átmérőjű propellerrel, amelyet a szárnyashajók motorja hajt meg. A csatornába a Forma-1-es csapatok szerelőinek színes overálljaira emlékeztető bő ugróruhában lehet bemenni, amelynek a hátán négy markolatot alakítottak ki a vastag szövetből. Ezek színükben is eltérnek a ruha alapszínétől, hogy az oktatók hamarabb találják meg a fogást a tanulókon.

A kapaszkodókra azért van szükség, mert a szabadesésben végzett első mozdulatok szinte biztosan rosszak lesznek. Meg kell tanulni a videónkban is látható helyes testtartást, hogy az egyenes zuhanás ne változzon át irányítás nélküli pörgéssé. Veszélyt a kisodródás sem jelent, a szélcsatorna körül egy felfújt fánk alakú párna található, arra esnek, akik elszámítják a manővereiket. Az első négyperces szabadesés alatt annyit tanulnak a kezdő ejtőernyősök, hogy a második etapra már sokkal bátrabban mennek be. Az igazán tehetségesek már játszani is tudnak az oktatókkal, úgy forogva a légoszlopon, hogy mindig más embert érintenek meg.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=fLkG718HXDMX37C2Rutinos ejtőernyőst dobtunk a gépbe

Az óriás propellert meghajtó, tankokban és szárnyashajókban használt motornak nagy az étvágya. Az ötvenezer köbcentis erőgép egy óra működés alatt közel száz liter gázolajat fogyaszt el. Az üzemanyagot a propeller meghajtása mellett pokoli zaj előállítására használja fel. A működő szélcsatorna mellett fülvédő nélkül alig lehet megmaradni, az eszköz olyan fülzúgást okoz, mint egy kiadós metálkoncert.

Csak mutogatni lehet a szélcsatornában

A szabadesők oktatása csak kezdetben történik szóban. Miután a propeller felpörgött, úgy megnő a zaj, hogy már csak gesztusokkal és mutogatással lehet kommunikálni. Az oktatók azonban profin tudják elmutogatni, hogy "ne olyan görcsösen, engedd el magad", "ne kapálózz, csak finoman mozdulj". Ottjártunkkor láttuk, hogy a rutin minden félelmet le tud győzni, még a legfélősebb gyerekek is mosolyogva repülték végig a második körüket.

A szélcsatornába öt évnél idősebb és 95 kilogrammnál nem nehezebb emberek mehetnek be. Az üzemeltetők azonban elárulták, hogy száz kilogrammnál nehezebb embert is meg tud emelni a szerkezet. Kizáró tényezők még a vérkeringési problémák, hát-, derék- vagy gerincproblémák és a terhesség.

A Skyward szabadesés-szimulátor jóvoltából három olvasónkkal megismertethetjük, milyen lenne négyezer métert zuhanni szabadesésben. A játékban való részvételhez a következő válaszhoz kell a legfrappánsabb kérdést írni: André-Jacques Garnerin. Kérdéseiket a [email protected] címre küldjék október 26-ig. A nyerteseket e-mailben értesítjük.