Novemberben érkezik az iPad Mini

apple bejelentés, ipad mini
Vágólapra másolva!
Két év után az Apple valóban előrukkolt táblagépe olcsóbb miniváltozatával: a Magyarországon november 2-án, százezer forintos indulóáron debütáló iPad Mini tulajdonképpen a cég második generációs tabletje kisebb képernyővel szerelve. A tavasz óta kapható nagy iPad megkapta a világszerte működő 4G-t, és egy gyorsabb hardverrel szerelik fel.
Vágólapra másolva!

A korábban kiszivárgott pletykáknak megfelelően az Apple bemutatta az iPad kis testvérét is, az iPad Minit. Az egy kézben is megfogható táblagép képernyője 7,9 hüvelyk átmérőjű, alig nagyobb, mint az általunk is tesztelt Google Nexus 7. Súlya alig több háromszáz grammnál: multimédiás könyvolvasónak, digitális szakácskönyvnek vagy épp munkába tömegközlekedős tabletnek tökéletes méret, hiszen egy kézben is kényelmesen lehet tartani. Korábban Steve Jobs, a cég tavaly elhunyt társalapítója úgy nyilatkozott, hogy a cég csaknem tíz colos táblagépénél kisebb készülékek használhatatlanok, az eladások azonban azt mutatták, hogy a felhasználók körében igenis népszerűek a kompakt modellek. Végül Jobs is beadta a derekát, az egyik Apple-felsővezető nyilatkozatai szerint halála előtt még hajlandóságot mutatott az iPad Mini bevezetésére.

Az iPad 2 hardverét kapta a miniváltozat

A hazai boltokba november 2-án érkező készülék képernyőjének felbontása nem átlagos, csupán 1024x786 pixeles. Ez már éppen elég nagy ahhoz, hogy az internetet kényelmesen lehessen rajta olvasni, azonban bőven lesz hová növelnie a felbontást az Apple-nek a következő években, hiszen hasonló méret mellett a Google saját márkás, ráadásul olcsóbb táblagépe is nagyobb felbontást kínál. Míg az iPhone 5 esetében az Apple szélesvásznú képernyőre váltott, táblagépei esetében egyelőre maradt a hagyományos képarányú kijelzőknél, mivel a cég szerint ezek praktikusabban használhatók.

Forrás: AFP/Kevork Djansezian
Androidos riválisainál egy collal nagyobb az iPad Mini

A készülék belsejében az iPad 2-ből ismert A5 processzor, háttértára 16, 32 és 64 gigabájtos lehet. Az Apple kis táblagépe legfeljebb tíz órát képes működni egy feltöltéssel. A legolcsóbb, csak wifi csatolóval felszerelet 16 gigabájtos modell a cég honlapja szerint Magyarországon százezer forintos áron lesz megvásárolható. Mivel a termék csak október 26-ától előrendelhető az Apple Store-ban, a csúcsmodell esetében csak az amerikai árak ismertek: az USA-ban 64 gigabájtos, mobilnetet is tartalmazó csúcsmodellért nettó 659 dollárt kérnek el, ez mintegy nettó száznegyvenezer forintot jelent.

Forrás: AFP/Kevork Djansezian
Phil Schiller, az Apple alelnöke az iPad Minivel

Ráncfelvarrták az alig fél éves iPadet is

Bár a nagy, 9,7 hüvelykes iPadet csupán idén tavasszal mutatta be az Apple, máris ráncfelvarrott változattal rukkolt elő a cég ebből a kütyüből is. Az iPad negyedik generációját elődjéhez képest kétszerl gyorsabb A6X lapkával szerelték fel, üzemidejét pedig tíz órásra emelték. A negyedik generációs iPadből már olyan mobilinternetes változatok készülnek, amelyek nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világ más részein is használhatók lesznek 4G-s mobilhálózaton. Bár hivatalosan nem tudni, hogy ez itthon, a T-Mobile-nál elérhető lesz-e, valószínűsíthető, hiszen a vállalat nemrég bejelentette, hogy még karácsony előtt az iPhone 5 esetében is megoldják a negyedik generációs mobilszolgáltatások használatát.

Forrás: Apple
A nagy iPad külsőre nem változott, de gyorsabb lett

A nagy iPad negyedik generációs változata elődjével azonos áron debütál novemberben, azaz a legolcsóbb, wifis változatot százötvenezer forintért, a 64 gigabájtos, 4G-s csúcsmodellt pedig kétszázötvenezer forintért lehet majd megvenni.

Pengevékony lett az iMac

A legnagyobb áttervezésen az Apple asztali számítógépe az iMac esett át. A papírvékony kijelzőnek köszönhetően a gép nyolcvan százalékkal karcsúbb, mint az előző generációs iMac. A 27 hüvelykes képernyővel szerelt asztali egybegép 2560x1440 pixeles felbontásra képes, a kisebb 21,5 colos készülék pedig HD-s felbontást tud. A szuperkijelző laminált eljárással készült, ezért lényegesen kevéssé csillog, mint a hasoló kijelzők. A gép Intel Core i5 és i7 processzorokkal rendelhető, mindegyik modellbe játékra is alkalmas notebookokba szánt videokártya dolgozik. Háttértárból három terabájt a kérhető maximum, memóriából maximum nyolc gigabájt jár az új gépekhez.

A háttértár az Apple által Fusion Drive-nak nevezett technológiát használja, ami egy gyors 128 gigabájtos SSD és egy nagy kapacitású hagyományos merevlemez összeházasítása. A kisebb kijelzővel szerelt készülék így 430 ezer forintba fog kerülni, a 27 hüvelykes gépért pedig 600 ezer forintot fognak kérni. A minden extrát tartalmazó csúcsmodell ára hétszázezer forint lesz. Az első gépek novemberben kerülnek a boltokba, a nagy kijlezős változatra viszont decemberig kell várni.

Forrás: AFP/Kevork Djansezian
Már az asztali iMac is szupervékony lett

Az Apple új változatot mutatott be a Macbook Pro laptop 13,3 colos változatából is, amely mindössze másfél kilogrammos tömeggel, és 1,9 centiméteres vastagsággal bír. Az Intel Core i5 és i7 lapkákkal rendelkező gép is 2560x1600 pixeles Retina képernyőt kapott, indulóára 400 ezer forint, egy jobban felszerelt változatért azonban félmillió forintot kér el a gyártó.

Kétszázezer forintnál indul a Mac Mini asztali minigép új változatának ára is Core i5 lapkával, de az energiatakarékos számítógép ára jobb paraméterek kiválasztása esetén közel százötvenezer forinttal is nőhet.