Rontja-e a gyerek szemét a 3D-mozi?

3D-mozi, gyerek
Vágólapra másolva!
Miért szédülnek sokan a térhatású moziban? Káros-e a 3D a gyerekek látásfejlődésére? Szakértőket kérdeztünk a tömegtermékké vált háromdimenziós technológiáról.
Vágólapra másolva!

Sok szülőben merül fel a kérdés, hogy néhány éves gyermekek látásának fejlődésében nem okozhat-e valamilyen károsodást a háromdimenziós technológia szinte hétköznapivá válása: a 3D-s képmegjelenítés a mozivásznon kívül már olcsóbb tévékben és hordozható játékkonzolokon is elérhető.

Rossz térlátással a mozi sem 3D-s

A probléma megértéséhez magát a térlátást kell megérteni: a két szemünk által kissé eltérő szögből érzékelt képeket agyunk dolgozza fel, és alakítja egyetlen közös képpé, valós időben. Az utólagos feldolgozást végző agyat azonban át lehet verni: ha szándékosan két különböző szögből rögzített képet mutatunk a szemeknek, virtuális mélységérzet alakul ki.

Forrás: AFP
Már a 3D sem csak a legdrágább tévék kiváltsága

Ezt a folyamatot csak az egészséges térlátással rendelkező emberek agya képes végrehajtani. Akinek a térlátása nem megfelelően működik, az bármilyen speciális 3D szemüveget viselve sem tudja átélni a virtuális 3D-t: elmosódottnak fogja látni a képet, vagy legalábbis nem fogja érzékelni a teret. Hasonló lehet a helyzet kisgyerekeknél, akiknek a térlátása még nem fejlődött ki. Ez azonban az általunk megkérdezett szakemberek szerint nem jelenti azt, hogy a térhatású filmek károsítanák a térlátást.

Az orvos nem aggódik

Dr. Túri Éva, a budapesti Heim Pál Gyermekkórház gyerekszemészeti osztályvezetője szerint egy tízéves gyereket már egyáltalán nem kell félteni 3D-s filmektől, de a fiatalabbakat sem nagyon. Túri szerint a térlátás öt-nyolc éves korra teljesen kialakul, de a jó szemmozgással rendelkező gyerekekeknél már két-hároméves korban is megfigyelhető lehet. A szakember szerint ha valaki nem egész nap bámulja a térhatású videojátékot vagy filmeket, annak nem kell tartania látásromlástól.

Forrás: AFP
A 3D-s filmekben izeg-mozog a kamera, nem csoda, ha elszédül a néző

Hasonló véleményen van dr. Sényi Katalin, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Szemészetének klinikai főorvosa is. "Azt szoktuk mondani, hogy ha valakinek bizonytalan a térlátása, akkor menjen el egy háromdimenziós moziba" - mesélte Sényi, aki szerint a térlátás két-hároméves korra már teljesen kifejlődik, sőt szerinte már egyéveseknél is lehet sztereolátásra vonatkozó bizonyítékokat találni. "Egyéves gyereket nem a 3D miatt nem vinnék moziba, hanem mert nem tudja végigülni, az egész helyzet kényelmetlen neki" - nyilatkozta a főorvos.

A térhatású kép szédülést okozhat

Bár a 3D-s videojátékok vagy filmek nézése a szakértők szerint nem károsítja a látást, egyes felhasználók mégis fejfájásra, szédülésre és hányingerre panaszkodnak ezek megtekintésekor. Szakemberek szerint ez egy teljesen normális jelenség, nem meglévő betegségeket hoz elő a térhatású kép, csupán az emberek eltérő ingerküszöbét jelzi: van, akinek a szervezete jobban tolerálja a térérzékelés mesterséges átverését, másnak kevésbé.

"Mindenki ismeri azt az érzést, amikor a vonaton kinéz az ablakon, és a szem igyekszik követni a tájat" - magyarázta az [origo]-nak dr. Etrsey Csaba, a SOTE Neurológiai Intézetének adjunktusa. Ertsey szerint ilyen esetben előbb-utóbb szemtekerezgés lép fel, mert a szem nem tudja sokáig követni a gyors képet, amitől pár pillanatra rosszul lehet az ember.

Forrás: [origo]
A Nintendo 3DS zsebkonzolja szemüveg nélkül is térhatású

Ennek az az oka, hogy a látórendszer és az egyensúlyérzékelő rendszer szoros kapcsolatban van egymással. Ha tehát a látórendszer valamiért ideiglenesen összezavarodik, akkor az az egyensúlyozási képességre is kihat, ezért tudják a nézőt megszédíteni a rendszerint látványos, fürgen mozgó kameraállásokkal operáló 3D-s filmek és játékok. Maradandó károsodástól azonban nem kell tartani, ha pár másodpercre oldalra néz az ember, akkor elmúlik a kellemetlen érzés és visszaáll az egyensúly.