Vágólapra másolva!
Háromdimenziós szkenneléssel állították vissza az első ismert hangfelvételt. Az alufóliára készített korai lemezt átszakította volna a tű, ha megpróbálják lejátszani.
Vágólapra másolva!

Thomas Edison egyik korai hangfelvételét mentették meg az utókornak a Museum of Innovation and Science tudósai - adta hírül az amerikai ABC News. A fonográf feltalálásának évében, 1878-ban készült felvételt lézeres 3D-szkennerrel olvasták be, és az így rögzített barázdákat alakították vissza hanggá. A digitalizált hangfelvételt a múzeum honlapján lehet meghallgatni.


Fonográf helyett 3D-szkennerrel olvasták le a barázdákat

A különösen kíméletes bánásmódra azért volt szükség, mert a korai felvételeket még nem viaszhengerre vagy vinillemezre készítette Edison gépe, hanem rendkívül sérülékeny alufóliára. A felvételek nem is voltak időtállóak: elég volt néhány lejátszás, hogy a tű szétszaggassa a fóliát. Csupán néhány ilyen régi technológiát használó felvétel maradt meg, és csak kettő játszható le közülük.

Gyerekverseket mondanak az első felvételen

"Ez a legmesszebb, ameddig vissza tudunk menni a rögzített hang történetében" - mondta John Schneiter, a múzeum egyik kurátora. A felvétel nagy meglepetéseket, fontos információt nem tartalmaz. Az első 23 másodpercben kornettszóló hallható, utána pedig egy férfihang olvassa fel a Mary Had A Little Lamb gyermkekverset. A felvétel egy női hanggal ér véget, aki az Old Mother Hubbard gyerekverset mondja el.

A kurátorok szerint az egyik hang Thomas Masoné, aki St. Lous lapjának politikai újságírója volt. Mason az újdonságok iránt éredklődő ember lehetett, erről tanúskodik a tény, hogy a nyolcadik elkészült fonográfot ő vásásolta meg Edisontól 95,5 dollárért.