A paintball mentheti meg a Földet

kisbolygó
Vágólapra másolva!
Paintballal térítené el a Földet fenyegető aszteroidákat az MIT műszaki egyetem egyik hallgatója. Ha a módszer működik, nem kell feláldoznunk Bruce Willist.
Vágólapra másolva!

Magától is letérnének a Földet fenyegető pályájukról a Földet fenyegető kisbolygók. A festéket paintball golyókhoz hasonló töltényekben lehetne eljuttatni az űrbéli testek felszínére - adta hírül az Massachusetts Institute of Technology (MIT) neves műszaki egyetem hírlapja.

A rendhagyó, az Armageddon című Willis-film robbantós megoldásánál kevéssé látványos földvédelmi módszert az ENSZ pályázatára dolgozta ki Sung Wook Paek, az MIT végzős hallgatója. Az elméletetet a nápolyi Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta be a hallgató. A kisbolygó eltérítése két lépésből állna: először a becsapódó festékkapszulák módosítanának a pályáján, aztán a fehér festék miatt megnőtt tükrözőképességű planetoidát a fotonok nyomása terelné tovább biztonságosabb pályára.


Két jó lövés elég lehet a kisbolygó eltérítéséhez

A két paintball lövést pontosan kell időzíteni: az első adag paintball tölténynek az aszteroida egyik felét kell befednie, a második lövésnek pedig a maradék sötét területeket kell beterítenie. Ideális esetben a lövéseket egy közeli űreszközről adnák le, így könnyebb jó célzással útnak engedni a paintball töltényeket.

Nem lőjjük ki atombombával a kisbolygókat

Paek az Apophis aszteroidának pályaadataival is számolta végig a megoldását. A 27 gigatonnás kisbolygó 2029-ben és 2036-ban fogja megközelíteni a Földte. Paek számításai szerint öt tonnányi festékkel lehet átszínezni a 450 méter átmérőjű kőtömböt. A kutató a két lövés időzítését is kiszámolta úgy, hogy az aszteroidát egyenletesen öt mikrométeres vastagságú festékréteg fedje a töltények beérkezése után. Arra, hogy a fotonok nyomása kifejtse a hatását, körülbelül húsz évre van szükség.


Vannak más ötletek is Föld megmentésére

A módszer sokkal biztonságosabbnak hangzik, mint a Föld felé tartó aszteroidák nukleáris fegyverekkel való szétrobbantása. A megoldás azonban nem teljes, jelenleg például nincs olyan űreszköze az emberiségnek, ami elébe tudna menni a planetoidáknak és megsorozhatná azokat paintball lövésekkel. Paek szerint a töltényeket a nemzetközi űrállomás területén lehetne legyártani, ami szintén kérdéseket vet fel.