Érdemes átállni a Windows 8-ra, vagy messziről kell elkerülni? Összegyűjtöttük a frissítés mellett, és az új szoftver megvásárlása ellen szóló érveket is. Levonjuk a tanulságot is.

Néhány évvel korábban a Windows Vistáról Windows 7-re való átállás egyértelmű volt, a rosszul sikerült szoftvertől minél hamarabb szabadulni kellett. De a Windows 7 egyáltalán nem rossz operációs rendszer, a Windows 8 viszont új kezelési módja viszont szokatlan a felhasználónak.

Miért érdemes Windows 8-ra váltani?

Mert gyorsabb Nem csak a statisztikák, de saját méréseink szerint is fürgébben indul a Windows 8 azonos hardveren elődjénél, a lomha Vistánál pedig végképp. Egy modern alkatrészekkel felszerelt, de nem felső kategóriás gépen is egy percnél gyorsabban el tud indulni. Ez annak köszönhető, hogy optimalizálták a rendszer indulását, kiiktatták onnan a nem feltétlenül szükséges modulokat. Hasonló igaz az új Windows memóriakezelésére, és a grafikus kezelőfelület működésére is, az alkalmazások gyorsabban indulnak a nyolcas verzió alatt, a rendszer pedig reszponzívabb lett.

Vigyáz a fontos adatokra A Windows 8 automatikusan képes számítási felhőbe - egy Skydrive tárhelyre - menteni a fontos beállításokat, dokumentumokat és fotókat.  Ez persze csak akkor lehetséges, ha a felhasználó saját fiókot regisztrál a Microsoftnál - a saját mobilszám megadásával ezt kellőképpen le lehet védeni. A megoldás előnye, hogy akár egy másik számítógép, elé ülve, vagy újratelepítés esetén nem kell újra beállítani a wifit, a levelezés és hasonlókat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A csúf ikonokat szép csempék váltották

Nem kell hozzá vírusirtó Bár a Microsoft már a Windows 7-hez is elérhetővé tette Security Essentials nevű, otthoni használatra ingyenes vírusirtóját, a Windows 8 esetében a beépített védelmi funkció, a Windows Defender is rendelkezik alapvető vírusvédelmi képességekkel. Ez azt jelenti, hogy külön már nem is kell telepíteni a Security Essentialst. Más biztonsági szoftverek használatára továbbra is mód van, ez esetben a rendszer kikapcsolja saját védelmét, és átadja a vezérlést a külső szoftvernek.

Saját magát újratelepíti Az új Windows stabilan működik, de telepítése során egyszer kék halálba ütköztünk, amikor egy illesztőprogram telepítése alatt egy programot is installáltunk. Mi történik ilyenkor? Komoly rendszerhiba esetén a Windows 8 felkínálja, hogy újratelepíti magát, ehhez pedig nincs szükség a telepítőlemezre sem, akár az otthontól távol, egy hotelszobában is elvégezhető a művelet. A Win 8 azonban csak a vele használatos appokat, illetve a dokumentumok tudja visszaállítani ilyen esetben, rendes, telepítést igénylő külső szoftvereket nem. A Fájlelőzmények nevű új funkcióval napi nézetben visszamehetünk az időben, és előkereshetünk azóta már törölt fájlokat is, ami életmentő lehet.

***

Miért nem érdemes Windows 8-ra váltani?

Idegen lesz a kezelés A nem gyakorlott felhasználókat megzavarja az is, hogy a képernyő sarkaiból automatikusan különböző funkciók ugranak elő az egérkurzor hatására. Ezeket azonban muszáj használni, hiszen még a számítógép kikapcsolását is csak ide kattintva lehet elvégezni.

Hiányzik a Start menü Bár külső programokkal bele lehet varázsolni, ebből a szoftverből kimaradt a Start menü, helyét a Kezdőképernyő veszi át el. Ez ugyan nagyon modern, virtuális csempékből álló felületet kínál, de főként csak táblagépen jön ki az előnye, egy asztali PC-n vagy hagyományos laptopon csak feleslegesen foglalja el a teljes képernyőt. Teljesen érthetetlen, hogy az egyik legfontosabb programból, a fájlok megnyitására, másolására és törlésére szolgáló Intézőből miért nincs teljes képernyős, új stílusú verzió.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az nem egy Start menü, csak hasonló

Még alig vannak appok Kizárólag a Windows 8-ból érhető el a Windows Áruház, a Google Play és az Apple App Store-jához hasonló saját üzlet, ahol ingyenes és fizetős programokat lehet elérni. Az androidos és iOS-es társaitól eltérően itt néhány hagyományos szoftvert is találni, de a hangsúly az applikációkon, vagyis az egyetlen kattintással telepíthető, és ugyanígy törölhető miniszoftvereken van. Jelenleg alig van néhány tucat alkalmazás, amelyből igazán jó pedig nincs több két-háromnál, a fejlesztők láthatólag nem ásták még bele magukat az új környezet rejtelmeibe. Ez biztosan változni fog, de a helyzet jelenleg elég kétségbeejtő: ráadásul a magyar felhasználók csak a helyi piacra szánt applikációkat érhetik el, bár a területi beállítások amerikaira állításával trükközve néhány extra app is elérhetővé válik. A beépített naptára csak az amerikai nemzeti ünnepeket tünteti fel, de legalább képes szinkronizálni a Google online naptárával is.

Kétarcú alkalmazások Jól érzékelteti az új rendszer kettősségét, hogy például az Internet Explorert is kétféle módban lehet elindítani. Hagyományosan, a Tálcán lévő ikonról a megszokott változat jelenik meg, míg a Kezdőképernyőről a teljes képernyős, táblagépes felületűt. Ez idáig rendben is lenne, de az új felületet használó verziók esetében le van tiltva minden egyes bővítmény, és ezeket nem lehet utólag sem bekapcsolni, ráadásul egérrel ez utóbbit kínszenvedés használni. Szerencsére a böngészőt át lehet állítani asztali módra, vagy le is lehet cserélni például Chrome-ra, vagy Firefoxra.

Amit olvasóink szerettek és gyűlöltek az új Windowsban

Egyértelműen a fürgeségét szeretik a legjobban olvasóink az új Windowsnak, amely főként az indulás gyorsabbá válásában érzékelhető, de a programok is gyorsabban startolnak alatta. A rendszer kezelését szinte mindenki megtanulhatónak tartotta, bár aki már a premier első napjaiban átállt az új rendszerre, valószínűleg nem az átlagfelhasználók közül kerül ki.

Ugyanakkor a Windows 8-at már kipróbáló olvasóinkat is megosztja a rendszer új felülete: bár többen jelezték, hogy könnyű megtanulni használatát, ez gyakorlást igényel, az egyidejűleg táblagépre és hagyományos PC-kre szánt felület nem annyira intuitív, hogy magától értetődő legyen a kezelése. A rendszer felemás, mintha két Windows lenne egybegyúrva, egy hagyományos, és egy tabletes kiadás - derül ki a leveleikből. Olvasóink nem túlságosan elégedettek az első appokkal sem: a választék ugyan szűk, de például olyan itthon népszerű szolgáltatások eléréséhez, mint a Google Térkép, nem létezik minialkalmazás. A Windows 8 új stílusú dokumentumolvasója, képnézegetője és videolejátszója nem túl népszerű körükben, míg a naptár és a kapcsolatkezelő igen. Egy biztos, valakinek kellene fejleszteni egy óraapplikációt is, a legtöbben ugyanis hiányolják a pontos idő állandó mutatását a nyitóképernyőn - az ugyanis csak érintésre vagy egérmozdításra jelenik meg.

Kinek érdemes váltania?

Gyakorlatilag bármilyen Windows Vistát futtató gép tulajdonosa helyében azonnal megvennénk az akciós Windows 8 frissítést, hiszen még mindig kevésbé idegesítő megtanulni a Win 8 új funkcióit, mint a nem túl jól sikerült, két generációval korábbi verziót használni. Léteznek olyan gépek is, amelyek Windows XP-t használnak, de teljesítményük bőven alkalmas a Windows 8-ra is, bár aki ennyire nem foglalkozott a rendszere frissítésével, az valószínűleg most sem akar átállni.

A legnehezebb azt eldönteni, hogy a jól sikerült Windows 7-ről átálljon-e valaki a nyolcas kiadásra: szerintünk ez egyelőre csak a profibb PC-buherálóknak kifizetődő. Nem valószínű, hogy a számítógépét megszokott módon használó barátnőt vagy nagypapát érdemes összezavarni az új rendszerrel, ha egyébként teljesen elégedett a gépével. Windowsos táblagépből csakis a nyolcas verziót futtatót szabad venni, a Windows 7-es tableteket borzasztó körülményes használni, nem csoda, hogy nem terjedtek el. A boltokban elég sok laptopot még Windows 7-tel árulnak, de ez ne legyen akadály a választásban, hiszen január végéig 4500 forintért meg lehet venni az új gépekhez a Windows 8-at.