Minden idők legnagyobb mobilos adatlopása Japánban

Vágólapra másolva!
Androidos telefonokon futó ingyenes alkalmazásokba rejtették a vírust, amely leszívta és továbbította 90 ezer ember személyes adatát.
Vágólapra másolva!

A tokiói rendőrség azzal gyanúsít öt embert, hogy vírussal megfertőztek kilencvenezer okostelefont, illetve ellopták a készülékeken tárolt személyes adatokat - írta csütörtökön a Jomiuri Simbun japán napilap. A hackerek ingyenesen letölthető, az Android operációs rendszert használó telefonokon futó alkalmazásokba rejtették el a vírust, amely lemásolta és továbbította a megfertőzött készülékek névjegyzékét a gyanúsítottaknak.

A rendőrség szerint az elkövetők összesen 11,83 millió személyes adatot szereztek meg a 90 ezer felhasználótól. A lap szerint ez minden idők legnagyobb mobiltelefonokat érintő adatlopása.

A gyanúsítottak közül hárman beismerő vallomást tettek, ketten nem ismerték el bűnösségüket. Az elkövetők közül hárman megrendelőként, ketten fejlesztőként vettek részt az ügyletben. A mobilvírus félmillió jenbe került a megrendelőknek.

Rendőrségi források szerint a megrendelők egy azóta megszűnt internetes vállalkozás termékeinek a hirdetésére akarták felhasználni az ellopott személyes adatokat. Többek között egy online társkeresőoldalra akartak látogatókat csalogatni.

A rendőrség szerint a terv kiötlője korábban megpróbálta eltüntetni a bizonyítékokat - köztük az adatokat tároló szervert -, de miután a Twitteren elterjedt a csalás híre, nem járt sikerrel.