Filmre fotóz a Lego-kamera

kamera lego
Vágólapra másolva!
Kartonpapírra, ragasztószalagra és Lego építőkockákra volt csupán szüksége a Lego-fényképezőgéphez. A kamerával tulajdonosa házilag barkácsolt filmet fog tesztelni.
Vágólapra másolva!

Technics Legóból készített kamerát belga hacker magának. Dominique Vankan kamerája hagyományos, filmes fotózáshoz készült, elektronika egyáltalán nincs benne. A gépnek csak a váza, a merevítés készült az építőjáték darabkáinak felhasználásával. A legókamera valószínűleg összecsukható: az építőjáték rendelkezik mozgóalkatrészekkel, a tervező pedig olyan harmonikás géptestet készített, amiben nem okoz kárt, ha összezárják.

Forrás: Dominique Vankan / Flickr
Forrás: Dominique Vankan / Flickr

Cseppet sem tűnik barkácsnak a Lego kamera

A filmet tartalmazó kazetta nem látszik a kameráról közzétett képen, de valószínűleg az már nem Legóból készült. A játék által kínáltnál jobb fényszigetelésre van szüksége a gépnek. A fényképezőgép testének szerves részéül szolgáló harmonikához is más anyagot választott az építő. Az alapja vastag kartonpapír, a hajtásoknál pedig erős ragasztószalag tartja össze a szerkezetet. Végül pedig az objektív sem Lego, a gyártó csak egy három megapixeles digitális kamerát kínál, filmes készlete sosem volt.

Forrás: Dominique Vankan / Flickr
Forrás: Dominique Vankan / Flickr

A filmen még dolgozni kell, hogy kép is jelenjen meg rajta

A kamera legkülönlegesebb része nem a házilag összeeszkábált harmonika, sőt nem is a Lego váz, hanem a géphez használt film. Az egész építkezésre és fénytelenítésre azért volt szükség, mert Dominique Vankan saját színes filmet szeretne kikísérletezni. A cél a Lumiére testvérek által a századelőn feltalált autokróm eljárást használó nyersanyag legyártása. Ahhoz viszont, hogy a házilag elkészített filmet tesztelni tudja, Vankannak szüksége volt egy ehhez készült kamerára.

Vankan fotósorozatai alapján az összeeszkábált kamera remekül teljesít. A vele készült képek a régi idők fényképeit idézik, de rossznak semmiképp nem mondhatók. Az autokróm filmmel már kevéssé áll jól a hacker, a legutolsó tesztfelvételeken sem igazán vehető ki, hogy miről készültek.

http://www.flickr.com/photos/senseidomi/sets/72157629919496364/detail/
http://www.flickr.com/photos/senseidomi/7279997566/in/set-72157629919496364