Filmet is lehet nézni az új e-papíron

Vágólapra másolva!
A papírújsághoz hasonló olvasási élményt biztosít, kevésbé fárasztja a szemet, de akár filmeket is lehet nézni a legújabb, japán fejlesztésű LCD-kijelzőn.
Vágólapra másolva!

A képernyőt a Sony, a Toshiba és a Hitachi közös képernyőgyártó vállalata, a Japan Display mutatta be egy ázsiai technológiai vásáron. Bár a kijelző a tévékben, laptopokban és okostelefonokban is alkalmazott folyadékkristályos (LCD) technológiát használja, egyedi tulajdonságokkal rendelkezik - számolt be a Technology Review technológiai magazin.

Ezt az LCD-t ugyanis egy speciális fénygyűjtő-, és visszaverő réteggel is felszerelték, így háttérvilágítás nélkül is látható a képe, ilyen esetben pedig az áramfogyasztása is rendkívül alacsony. Ennek köszönhetően a képernyő a papírújsághoz hasonló látványt biztosít, ami e-könyvek vagy újságcikkek olvasásához optimális. Míg a jelenleg kapható e-tinta kijelzők kizárólag fekete-fehér állóképek megjelenítésére alkalmasak, az LCD-alapú e-papír színeket is képes visszaadni, illetve mozgóképek lejátszására is alkalmas.

http://www.youtube.com/v/mdXu9jmTI2A?version=3&hl=hu_HU

A Diginfo japán technológiai portál videója az új képernyőről

Egyelőre azonban a színes e-papír képminősége nem vetekedhet egy jobb tévével vagy táblagépével, mivel színei kissé fakók, ráadásul kontrasztaránya is nagyon alacsony. Ugyanakkor a hét colos méretben elérhető képernyők hordozható e-könyv-olvasókban való alkalmazása sikeres lehet, mivel cikkek illusztrálására, vagy például rövid hírműsorok megjelenítésére már ez a minőség is elegendő lehet.