Ilyen lenne a Microsoft iPhone-ja

HTC 8X Windows 8 okostelefon
Vágólapra másolva!
Jó a tapintása, az iPhone 5-nél is szebb képernyője van, szupergyors processzor hajtja meg, pazar fotókat készít, mégis nehéz szeretni az appok hiánya miatt. Kipróbáltuk a legújabb Windows Phone 8-as csúcsmobilt, a HTC 8X-et.
Vágólapra másolva!

A tajvani gyártó új készüléke az első olyan okostelefon a hazai boltokban, amely már a Microsoft legújabb okosmobilos szoftverét, a Windows Phone 8-at használja. Ez a tavaly kiadott, gyermekbetegségekkel küszködő Windows Phone 7 javított verziója, és a szoftvercég komoly sikereket vár tőle.

Olcsónak hat, de legalább színes

Az biztos, hogy a HTC 8X egyáltalán nem hasonlít sem az iPhone-ra, sem az androidos riválisokra. A tesztelőnk kezében lévő készüléket a legtöbbször az "Ez az új Nokia?" kérdéssel fogadták. Ez nem véletlen, hiszen a két cég Windows Phone-os okostelefonjai kinézetre nagyon hasonlítanak egymáshoz.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Ez nem egy Nokia, hanem egy HTC 8X

Az [origo] egy királykék polikarbonát házba szerelt modellt kapott kölcsön a gyártótól. A gumihoz hasonló tapintású szervesműanyag-borítás elvileg elég strapabíró: néhány napos használat alatt egy karcolást sem gyűjtött be. Volt, aki szerint a műanyag gépház gagyi hatást kelt, mások éppen annak örültek, hogy végre megjelent egy színes mobil, amely megtöri az Androidok és a fekete-fehér iPhone-ok uralmát. Összességében a 8X egy tetszetős készülék, bár a jobb oldali hangerőgombokat olyan szerencsétlenül helyezték el rajta, hogy ezeket minduntalan megnyomja a felhasználó, a microUSB-csatlakozó rése pedig szűk, elég nehéz bedugni ide a töltőt.

Hardverből az egyik legjobb

Kizárólag a specifikációját nézve a HTC 8X az egyik legjobb okostelefon a piacon, képernyője még az iPhone 5-énél is jobb minőségű: 4,3 colos méretére 1280x720 pixeles felbontás jut, pixelsűrűsége az új Apple-mobilénál is nagyobb. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a képminőség ugyanolyan jó, mint a Retina képernyőn, szabad szemmel nem is láthatók az egyes képpontok, a karcolásoktól pedig a Gorilla üvegből készült bevonat óvja a felületét.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A csempemenükön nem látszik, de Retina-szintű a képminőség

Nem lehet panasz a gyorsaságra sem: a legújabb windowsos mobilban egy kétmagos, másfél gigahertzes mobilprocesszor dolgozik. Ez nem csupán a menüket jeleníti meg tökéletes gyorsasággal, hanem látványos 3D-s játékok futtatását is lehetővé teszi. A beépített 16 gigabájtos háttértár ugyan nem bővíthető tovább memóriakártyákkal, de a legtöbb felhasználónak valószínűleg ez is elegendő - bár nem ártana, ha többféle felszereltségű változat is elérhető lenne a készülékből.

Noha a telefon beépített kamerájának 8 megapixeles felbontása már nem számít extrának, minőségére mégsem lehet panasz. Miniatűr optikája nagy látószögű, ami nagyon praktikus, hiszen egy mobiltelefonnal többnyire mindenki viszonylag közel eső dolgokat szokott fotózni, ezekből pedig az extra látószögnek köszönhetően a hagyományos típusoknál több fér egy képkockára. Videóból is nagyon jó minőséget produkál a készülék: 1080 p-s, vagyis 1920x1080 pixeles HD-felbontást rögzít, amelyen a tömörítés arányát is optimálisan találták el.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Pixelszámban nem, fényerőben és látószögben viszont villant a beépített kamera

Idegesítő viszont, hogy a fotókat automatikusan lekicsinyíti a telefon szoftvere akkor is, ha nem e-mailben továbbítjuk, hanem a Skydrive tárhelyre töltjük fel. A videót szintén ez utóbbi helyre lehet csak feltölteni, YouTube-ra nem. A Skydrive-ról külön fájlként le lehet tölteni a mozgóképet, de ebbe még a VLC videolejátszó program bicskája is beletört (a letöltött fájlt nem tudtuk lejátszani). Leginkább úgy boldogulunk, ha USB-kábelen vagy Bluetoothon keresztül másoljuk a számítógépre a fájlokat, mert ekkor nem kicsinyíti le őket a telefon.

A telefonszámok és e-mailek beállítása szerencsére nem problémás, gond nélkül beszívja a szoftver az adatokat a Google-fiókból is, így a telefonszámok, e-mail címek vagy naptárbejegyzések mindig kéznél lesznek.

Frusztráló az appok hiánya

Bár a Microsoft okosmobilos appboltjában mostanra sokkal több alkalmazás érhető el, mint az első windowsos Nokia készülék kipróbálásakor, továbbra sem tökéletes a helyzet. Számos ismert és kedvelt alkalmazás a windowsos telefonokra még nem tölthető le. A szoftvercég ugyan saját fejlesztésű Facebook- és YouTube-applikációkat mellékel a telefonhoz, de ezek egyike sem működik igazán jól. Bár a facebookos alkalmazás felülete tetszetős, teljes egészében hiányzik belőle például a chat (ezt ugyan a beépített üzenőprogramból el lehet érni), és nagyon sokszor összeomlott próbáink során. A YouTube-kliens meglehetősen kínos módon csupán megnyitja a videomegosztó mobiloldalát, ahol csak rossz minőségben érhetők el a videók, szerencsére MetroTube néven találtunk rá alternatívát.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Nem gumiból, de hasonló tapintású polikarbonátból készül a gépház, az akkumulátor nem kivehető

A Microsoft saját térképszoftvere már elég jó - ennek a Nokia Térkép az alapja -, de navigációt a HTC készüléken nem kínál. Alternatív Google Térkép is elérhető a WP8-as mobilokhoz ingyen, de ez is csak útvonaltervezésre alkalmas, a navigációra vágyóknak Magyarországon az ingyenes EgérÚt alkalmazást érdemes telepíteniük. Elérhető a platformra például a BPMenetrend nevű ingyenes BKK-menetrend alkalmazás is. A Skype és a Viber internettelefonos alkalmazásokat is el lehet érni a telefonhoz az [origo] saját hírolvasó szoftveréhez hasonlóan.

Lesz ez még sokkal jobb is

Alapszinten gyakorlatilag maradéktalanul sikerült belaknunk az első kezünkbe kerülő Windows Phone 8-as telefont, csaknem minden fontos funkcióra találtunk valamilyen alkalmazást, de a remek Flipboard hírolvasó applikációnak még nincs windowsos változata, és az Instapaper fotós programot is hiába keressük. Nem csoda, hogy a Windows Phone piacterén külön alkalmazás érhető el ahhoz is, hogy jelezze, ha egy ismert mobilos app erre a platformra is megjelenik. Külön alkalmazásokkal lehet megvalósítani azt is, hogy kikapcsoljuk a windowsos telefon képernyőjét automatikusan elforgató funkciót, pedig hasonlóra az iOS és az Android esetében régóta eleve lehetőség van. Meglepte tesztelőnket az is, hogy a HTC 8X akkumulátoros üzemideje érezhetően rosszabb riválisainál: az új windowsos mobillal éppen csak ki lehet húzni egy napot egy töltéssel, versenytársai a nap végére sokkal kevésbé merülnek le átlagos használat mellett.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Jól néz ki, de nem tökéletes a Microsoft hivatalos Facebook-kliense

Százhatvan-százhetvenezer forintos kártyafüggetlen árával a HTC 8X az iPhone 5-tel és a Samsung Galaxy S3-mal egyaránt versenyképes lenne, remek a képernyője és a kamerája, gyors a processzora. Ám ha valaki ilyen sok pénzt hajlandó elkölteni a mobiltelefonjára, az nyilvánvalóan nem akar kompromisszumokat kötni, és hasonló árért a fenti két rivális jelen pillanatban jobb vételnek tűnik, és akár a HTC kínálatán belül is biztosan más készüléket választanánk. A Windows Phone 8-as HTC okostelefon gyengeségei a Microsoft mobilplatformjának kiforratlanságából adódnak. Ez persze nem meglepő, a Google Androidja, de még az Apple iOS is hasonlókon ment át a megjelenése kezdeti időszakaiban.