Okosmobillal beszél a konnektor Szolnokon

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom kísérleti jövővárosában okostelefonnal a munkahelyről is ki és be lehet kapcsolni a konnektorokat, a villanyóra mobilon lejelenti saját magát. A szolnoki T-City-ben a társaság az E.ON energiaszolgáltatóval közösen teszteli a takarékosságot célzó technológiáit. Ha minden magyar háztartásban okos mérő működne, évi tízmilliárd forintos nagyságrendű összeget spórolhatnának a fogyasztók.
Vágólapra másolva!

A kísérleti projektjére jelentkező ezer háztartásban kezdi tesztelni a Magyar Telekom Szolnokon az intelligens villanyórákat az E.ON áramszolgáltató céggel együttműködve. A T-City projekt keretében a cég még a piacon nem elérhető technológiák működését vizsgálja éles üzemben. Az okos mérőórák eddig százötven szolnoki otthonban működtek, a tesztelés kibővítése keretében most jelentősen nő a tesztelők köre.

Mi a haszna az okos villanyórának?

Önmagában egy intelligens mérőóra felszerelésével nem lehet spórolni, hiszen ez csak az elfogyasztott energia mennyiségét mutatja. Ezt azonban valós időben teszi, takarékosságra sarkallva a háztartásokban élőket. Ráadásul a PC-ről vagy okostelefonról elérhető mérőkészülék azt is képes megmutatni, hogy a lakáson belül mely fogyasztók működése igényli a legtöbb energiát. A pontos számok ismeretében az is könnyen kideríthető, hogy érdemes-e újabb, takarékosabb típusra cserélni a hűtőgépet, vagy ledekre a gyakran használt konyhai szpotlámpákat.

A T-City-hez csatlakozó háztartásokban okostelefonon tudják nyomon követni aktuális fogyasztásukat. Az eszköz lehetővé teszi azt is, hogy egyik vagy másik konnektort az otthontól távol ki-, vagy bekapcsoljanak. Egy ilyen rendszer például klíma, mosógép vezérlését is lehetővé teszi, de le lehet vele ellenőrizni azt is, hogy nem maradt-e bekapcsolva mondjuk valamelyik lámpa vagy a vasaló. Az okos órák tulajdonosainak nem kell az óraállás lejelentésével sem vesződniük, a fogyasztott mennyiségeket az óra mobilinterneten keresztül továbbítja a szolgáltatónak.

A technológia segít spórolni

Környezetvédelmi szempontból is fontos az intelligens mérőórák bevezetése, napjainkban ugyanis nincs mód arra, hogy az erőművek által termelt villamos energiát bármilyen módon tárolni lehessen. Itthon a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) végzi az előállított energiamennyiség és a fogyasztás egyensúlyban tartását, de ez jelenleg csak megközelítőleg lehetséges, az intelligens mérők bevezetésével sokkal pontosabban lehetne tervezni az energiatermelést. A T-City fejlesztői szerint ha mind az ötmillió magyar háztartásban intelligens mérő működne, az évente tízmillió forintos nagyságrendű megtakarítást tenne lehetővé a fogyasztóknak.

Magyarországon azonban az okos üzemmódban működő energiahálózatok indulását a hiányzó intelligens mérőeszközök mellett az egyelőre hiányzó jogszabályok is akadályozzák. A Magyar Telekom és az E.ON mellett többek közt az Elmű, a Főgáz, a Fővárosi Vízművek és a Főtáv is tesztel intelligens mérőórákat a Pest megyei Káván, ahol nem csak a villany-, de a víz és gázfogyasztást, illetve a távhő fogyasztásánek monitorozását is okos eszközökre bízzák.

Saját mobilos appot is kapott Szolnok

A T-City projekt keretében a Magyar Telekom egy okostelefonos applikációt is fejlesztett a Szolnokon élők számára: ezen keresztül az önkormányzat szolgáltatásait lehet egyetlen felületről elérni: például mobilparkolást indítani, illegális hulladéklerakóhelyet bejelenteni, vagy lekérni a városban zajló rendezvényeket. Az ingyenesen letölthető applikáció augmentált valóság technológiát is támogat: ha egy okostelefon kamerájának egy helyi látványosságot mutatnak meg, a program minden információt megjelenít arról.

A kísérleti projekt részeként egy chipes városkártya is elkészült, amely hamarosan egyaránt használható helyi volántársaságnál bérlet helyett, egy helyi iskolában belépőkártyaként is működik, de a későbbiekben akár a diákigazolványt is kiválthatja.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.