Autóval száguldhat a Google Földben

google föld autószimulátor
Vágólapra másolva!
A Hősök terétől a Halászbástyáig is elszáguldhat az új, Google Földön alapuló webes szimulátoron: bár ütközések nincsenek a játékban, legalább hatalmasakat lehet farolni vele az utcákon.
Vágólapra másolva!

A valós városok 3D-s épületmaketteinek bejárását biztosító program használatához a Google Föld böngészőbővítményét kell telepíteni. Ezt követően ezen a linken indítható az autószimulátor, ami egy japán fejlesztő, Kacuomi Kobajasi munkája. A játék ablaka alatt bármilyen utca és házszám, vagy településnév megadható, amelyet a Google térképszolgáltatása ismer. A program ennek pozíciójára helyezi el a vörös színű kupét, amit vezetni lehet a virtuális földgömbön. A játékhoz olyan települést kell választani, amely esetében rendelkezésre állnak 3D-s épületmakettek, a csupasz műholdképeken való száguldozás túlságosan unalmas.

Forrás: Geoquake.com
Ácsorgás a Hősök tere előtti kereszteződésben
A szimulátort itt próbálhatja ki

Ez Magyarország esetében jelenleg Budapest belső kerületeiben lehetséges, ahol a legtöbb épületről rendelkezésre állnak olyan élethű modellek, amelyeket valódi fotókból készült textúra borít. A külváros is rejthet érdekességeket: nekünk például sikerült felhajtani a Libegő makettja alatt egészen a János-hegyi kilátóig. Sajnos az ütközés lehetőségét a játék nem tartalmazza, az autó szellemként suhan át az épületeken és hidakon is, de a terepen legalább viszonylag élethűen viselkedik, nagy sebesség mellett például könnyen kifarol.

Forrás: Geoquake.com
Beparkolunk az [origo]-hoz

Az autót a kurzormozgató nyilakkal lehet irányítani, nézetváltsra a w,a,s,d, illetve a v billentyű lenyomásával van mód. Még az indexet is be lehet kapcsolni a Del és a Page Down gombokkal, a vészvillogót a h hívja elő, kikapcsolásuk pedig az Enddel történik. A magyar főváros mellett ajánlott kipróbálni még New Yorkot, Bécset, esetleg lassan végighajtani Miamiban lévő Ocean Boulvardon.

Forrás: Geoquake.com
A Margit hídon nem, mellette viszont áthajthatunk a virtuális Dunán

Nem a japán autószimulátor az első program, amely a Google virtuális földgömbjére épül: létezik már repülő, hajó, és sétaszimulátor is, egy másik helyen pedig ejtőernyős ugrást lehet végezni a virtuális térben.