Vágólapra másolva!
Csak 2045-ig kell kihúzniuk azoknak, akik gépi intelligenciákkal összeolvadva örökké akarnak élni. Ha pedig 2030-ig valahogy túlélnek, már számíthatnak arra, hogy létfenntartó nanorobotok segítenek az életbenmaradásban - állítja Ray Kurzweil futurológus.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő jóslatokkal állt elő Ray Kurzweil, az emberi és gépi intelligencia összeolvadását váró Ray Kurzweil futurológus. Az első felolvasóprogramot kidolgozó, optikai és hallás utáni szövegfelismerő rendszereken dolgozó tudós optimistán néz a jövőbe.

Kurzweil szerint 2029-ig kell várni, hogy megjelenjenek az első, az emberi intelligánciával összemérhető teljesítményű gépek. Ezek a gépek aztán azonban képesek lesznek arra, hogy érzelmeket váltsanak ki az emberekből. A gépek mérete tovább fog zsugorodni a jövőben, negyedszázad múlva a vérsejtekkel megegyező méretű gépeket tud majd gyártani az emberiség. A masinák közvetlenül tudnak majd csatlakozni az emberi agyhoz, még sebészi beavatkozásra sem lesz szükség hozzá.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys
Harmincpár év és összeolvadunk a mesterséges intelligenciákkal

A kétezerharmincas évek még egy fontos újítást fog elhozni Kurzweil szerint. Ekkorra készülhetnek el azok a nanorobotok, amelyek az emberi testet belülről javítgatják majd. Hatásuknak köszönhetően okosabb és egészségesebb lehet az emberiség.

Összeolvadunk az intelligens gépekkel

Az egészség csak 2045-ig lesz kérdés, ekkorra várja a tudós a technológiai szingularitás bekövetkeztét. A sokat emlegetett kifejezés mögött egyfajta digitális mennybemenetel található. Kurzweil szerint 2045-re elkészülhetnek az első szuperhumán intelligenciával rendelkező mesterésges intelligenciák, amelyek erősen integrálódnak a társadalomba.

Néhány jóslatához nem csatolt évszámot vagy időintervallumot Kurzweil. A következő harminc évre várja, hogy az emlékeineket szelektíven tudjuk törölni, ezzel egyfajta szerkesztett múltat hozva létre. A világot nem csak ez változtatja meg, hanem az is hogy a jövőben folyamatosan a kibővített valóságor (AR) fogjuk látni: a fizikai tárgyakra rárakódik a hozzájuk kapcsolódó metainformáció is. A sok újdonság megszokását megkönnyíti, hogy a technológia segítségével agyunkat ki tudjuk majd terjeszteni a számítási felhőbe, és így sokkal könnyebben tanulunk meg új dolgokat, akár idős korban is. És ha az eddigiek nem hangzanának úgy, mint a Jetsons rajzfilmsorozat és a Johnny Mnemonic film kevercse, Kurzweil szerint a jövőben sokkal elterjedtebb lesz a 3D-nyomtatás, nyilvános állomásokon készíthetnek majd maguknak a jövőlakók új ruhákat és tárgyakat.