Szemétdombról jutott a világ legjobb egyetemére

Vágólapra másolva!
Egy16 éves Sierra Leone-i fiú szemétből guberált alkatrészekből készített magának rádióállomást, hogy DJ Focus néven végre saját műsorát közvetíthesse az éterben. Fejlesztésével a zseniálisan bütykölő tinédzser a MIT-re is bejutott.
Vágólapra másolva!

"Nincs túl sok elektromosság a környékünkön. Körülbelül hetente egyszer van áram, de előfordul, hogy egy hónapig sincs" - meséli történetét a Huffington Post cikkében publikált videóban Kevin Doe, a Sierra Leone-i tinédzser fiú, aki hazájában legalább akkora csodagyereknek számít, mint a 12 évesen gimnáziumi tanulmányait megkezdő Szász Marci Magyarországon.

Az afrikai fiú tizenhárom éves korában kezdett elektromos alkatrészekből barácsolni, hogy saját és a környékbeliek házát árramal legyen képes ellátni. Kevin Doe a környező szeméttelepen eldobált elektronikus hulladékokból - többek közt egy rég kidobott, rozsdás feszültségszabályzóból - eszkábált generátort és egy saját rádióadót is.

Akkumulátort és generátort épített, mert ezekre volt szüksége

Ez utóbbin DJ Focus művésznéven szolgáltat műsort, a zenék lejátszása mellett híreket is be szokott mondani. A művészneve saját bevallása szerint onnan származik, hogy úgy véli, ha valaki kellően fókuszál egy témára, bármilyen találmányt meg tud alkotni. A fiú hulladékból előguberált sav, szóda és fém alkatrészek segítségével házilag gyártott le akkumulátorokat is, amelyek segítségével az áram nélküli időkben is képes esténként világítást biztosítani saját családja, és a szomszédság számára. Az általa épített áramgenerátoron töltik fel a környéken élők saját mobiltelefonjaikat is - számolt be a CNN.

Forrás: YouTube
Kevin Doe bütykölés közben

Kevin Doe tehetsége akkor látott igazán napvilágot, amikor részt vett a Global Minimum nevű szervezet által megrendezett Innovációs Szalon nevű tehetségkutató versenyen, amelyen afrikai középiskolások diákjai mérték össze tudásokat. Ezen az eseményen figyelt fel a fiúra David Monina Sengeh, a rangos amerikai műszaki egyetem, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Laborjának afrikai származású kutatója. Az egyetemi kutató meghívására a fiú csatlakozhatott az MIT szegény térségekben élő emberek számára meghirdetett képzési programjára. Tizenhat éves korával Kevin Doe a program eddigi legfiatalabb résztvevője.