Telekom kábelen jön a Higgs-bozon

Vágólapra másolva!
Nagysebességű adatösszeköttetést hoz létre a világ legnagyobb részecskegyorsítóját üzemeltető CERN genfi és budapesti telephelyei között a Deutsche Telekom csoport - közölte a cég magyarországi leányvállalata, a Magyar Telekom csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A másodpercenként akár 100 gigabites adatátviteli sebesség támogatására képes hálózat összeköttetést teremt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) genfi adatközpontja és az újonnan alapított budapesti kihelyezett adatközpont között, amelyet a Wigner Fizikai Kutatóközpont működtet.

Genfben üzemelteti a CERN a Nagy Hadronütköztető (LHC). Ez a létesítmény lehetővé teszi a tudósok számára, hogy tanulmányozzák az anyag szerkezetét és az elemi részecskék közötti alapvető interakciókat. A kísérletek során hatalmas adatmennyiség keletkezik. Ezek feldolgozásához a CERN és partner intézményei egy megosztott számítógépes rendszert hoztak létre. A világon több mint 10 ezer kutató használja kísérleteihez a CERN számítógépes infrastruktúráját.

A CERN első szintű adatközpontja Budapesten lesz, a Wigner Fizikai Kutatóintézetben. Az intézmény tenderen nyerte meg a lehetőséget májusban. Az adatközponttal a CERN célja további információ-technológiai kapacitások létesítése a kutatásokhoz. A számítógépes rendszerek hatalmas adatmennyiséget lesznek képesek továbbítani a Deutsche Telekom nagysebességű ICCS összeköttetésén keresztül a genfi és a budapesti telephelyek között.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.