Az orosz kormány közlése szerint technikai hiba, nem pedig szándékos cenzúra miatt vált elérhetetlenné az országban a YouTube videomegosztó. Oroszországban nemrég vezettek be egy pedofil tartalmak elleni tiltólistát.

A világ legnépszerűbb videomegosztó oldala nagyjából egy órás időtartamra került fel a kormányzati tiltólistára, és vált emiatt elérhetetlenné az orosz felhasználók számára.

A nemrég beindított feketelistát a kormány azért vezette be, hogy a hálózaton felbukkanó gyerekpornós vagy droghasználatot, öngyilkosság elkövetését népszerűsítő oldalak elérhetőségét mesterségesen blokkolni tudja.  Jogvédő szervezetek már a lista indulása előtt aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a tiltólistát internetcenzúrára is lehet használni. A magyar kormány hasonló internetes szűrőlista bevezetését tervezi.

Az orosz kormány közlése szerint a tiltás technikai hiba miatt következett be, nem céljuk a YouTube elérésének korlátozása. A Rospotrebnadzor nevű orosz fogyasztóvédelmi szervezet közlése szerint a tiltólista november eleji indulása óta az orosz hatóságok kérésére számos videót eltávolíttattak.