Torrentezés miatt foglalták le a kislány laptopját

2012.11.23. 12:02

Egy zenei album illegális letöltése miatt tartott házkutatást és foglalta le egy kilencéves kislány micimackós laptopját a finn rendőrség.

A rendőrségi akcióra a CIAPC nevű finn szerzőijog-védő szervezet vizsgálatai nyomán került sor. A jogvédő szervezet vizsgálatai szerint a család egyik számítógépéről szerzői jog által védett zenéket töltöttek le. A jogvédők 600 eurós, vagyis közel 170 ezer forintnak megfelelő kártérítés megfizetése ellenében ajánlottak peren kívüli egyezséget. Azt követően, hogy  a család ennek megfizetését elutasította, a finn rendőrség tartott házkutatást otthonukban - számolt be a TorrentFreak kalózblog. Ennek során a család kilencéves kislányának micimackós laptopját foglalták le.

A blog úgy tudja, hogy a kislány azért próbált letölteni egy finn énekesnő, Chisu albumát a világhálóról, mert nem volt elég zsebpénze, hogy megvegye. Bár megpróbálta a Pirate Bay torrentoldalról letölteni a zenéket, nem járt sikerrel, ezért szülei másnap megvették neki az album legális kópiáját.

Chisu egyébként az eset kapcsán közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy semmiképp sem szeretné, ha kilencéves kislányokat zaklatnának zenéinek a letöltése miatt, személyesen ő sem perelne be senkit. Az énekesnő reméli, hogy a család kálváriája hamarosan pozitívan zárul le.