A radarjeleket elnyelő, a jelvisszaverődést szinte teljesen megakadályozó, nanotechnológiás bevonat kifejlesztésén dolgozik a honvédség egyik cége egy svéd vállalattal közösen - olvasható Hende Csaba honvédelmi miniszter írásbeli válaszában, amelyet hétfőn tettek közzé az Országgyűlés honlapján.

Az írásbeli válasz Juhász Ferenc szocialista képviselő kérdésére érkezett, aki azt tudakolta a tárcavezetőtől, hogy a honvédségnek melyek az exportképes hadiipari termékei.  Hende Csaba szerint az említett bevonat világviszonylatban is kiemelkedő, szellemi terméknek, újításnak minősül. A projektről nem közölt bővebb információkat.

A miniszter a termékek között említette a szerinte világszínvonalú technikát képviselő univerzális kihangosító berendezést (Psyops) is, amelyet a HM ArmCom Zrt. fejlesztett ki; az eszközzel akár két kilométerre is lehet érthető minőségű hangot sugározni, úgy, hogy elektronikusan nem lehet megzavarni az adást. A szerkezet szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is üzemel és mind katonai, mind polgári területen alkalmazható - tették hozzá. Közölte azt is, hogy a kihangosító iránt már több külföldi ország is érdeklődött. Borbíró Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára november közepén az MTI-nek azt mondta, az elmúlt két évben új eszközök kifejlesztését tűzték ki célul a HM cégeinél.

Új szabadalom alapján fejlesztettek víztisztítót, arzénmentesítőt a HM cégei; az újítások között van a szélsőséges körülmények között bevethető busz is.