Adócsalással vádolják az olasz Google-t

Vágólapra másolva!
Újabb vizsgálatot indított a keresőcég ellen az olasz adóhatóság, amely szerint a Google helyi leányvállalata nem vallotta be az olasz hatóságnak teljes bevételeit.
Vágólapra másolva!

Az olasz adórendőrök 2007-ben már vizsgálták a keresőcég pénzügyeit, és kiderítették, hogy a Google a kedvezőbb adózási feltételeket kínáló írországi leányvállalatán keresztül bonyolítja forgalmának jelentős részét. Ezzel a módszerrel a cég csökkenteni tudta olaszországi, adóköteles profitjának mértékét. A hatóság szerint a Google 2002 és 2006 között mintegy 240 millió eurónyi bevételt nem vallott be az ország adóhivatalának, ezáltal közel százmillió eurónyi adót nem fizetett meg.

Bár a keresőcég közleményében tudatta, hogy tevékenysége teljesmértékben megfelel az olasz törvényeknek, a helyi adóhatóság mégis vizsgálatot indít a bevételekkel való machinálás kapcsán.

Hasonló vádakkal az olasz és a brit adóhatóságok is illették már a Google-t. Nem véletlen azonban, hogy a Facebook, a Microsoft és az Apple is Írországban működteti központját, az ugyanis kedvezőbb adózási feltételeket kínál a többi európai országnál. Nemrég a Facebookot is megvádolta egy brit cégtárszolgáltató cég azzal, hogy szándékosan megkerüli a brit adórendszert. Az olasz hatóságok a hasonló gyakorlatot folytató más, nemzetközi technológiai cégek tevékenységét is ki fogja vizsgálni - közölte az illetékes szaktárca.