Leállt az internet Szíriában, támadják a repülőteret

Vágólapra másolva!
A BBC szerint a mobilhálózat sem működik, a helyi aktivisták műholdon keresztül próbálnak meg kapcsolatot létesíteni a külvilággal. Közben a hadsereg offenzívát kezdett a damaszkuszi repülőtér ellen.
Vágólapra másolva!

Szíria egész területén szünetel az internetes forgalom - közölték csütörtökön amerikai szolgáltatók, megerősítve a belső ellenállók még csak részleges kiesésről szóló híreit.

A Renesys nevű amerikai internetfigyelő azt közölte, hogy helyi idő szerint 12.26 óra óta nem elérhető a világháló. Az Akamai Telchnologies szintén beszámolt az eddig példa nélküli fejleményről.

A BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán azt írja, hogy a telefonszolgáltatás is akadozik. A szíriai hatóságok a felkelés kezdete óta többször is megszakították egyes helyeken a szolgáltatást, de általános internetszünet nem volt az utóbbi 20 hónapban.

Közben a szíriai hadsereg nagyszabású offenzívát indított a főváros délkeleti részén, így a damaszkuszi repülőtérre vezető út mentén is - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Az emigráns ellenzéki szervezet szerint heves összecsapások törtek ki a lázadók és a katonák között Haran al-Auamíd, al-Hudzseira és Babbila településeken. A hadsereg erősítést vezényelt a térségbe - közölte az OSDH, amely szerint mindkét oldalon vannak veszteségek.

A szíriai felkelők azt állították, hogy aknavetőkkel lövik a kifutópályáját, egyikük közölte, hogy nincsenek bent a reptér területén, de megakadályozták a be- és kijutást. Az aknagránátok megrongálták a pályát - mondta. A Dubaj Emírség légitársasága csütörtökön azonnali hatállyal leállította damaszkuszi járatait, és az egyiptomi Egypt Air is törölte pénteki járatát "a helyzet romlása" miatt.