Már jövőre boltokba kerül a gondolatvezérlős headset

interaxon muse
Vágólapra másolva!
Már a jövő év elején piacra fogja dobni egy kanadai cég agyhullámokon keresztüli kommunikációra képes headsetjét.
Vágólapra másolva!

Párizsban mutatta be kedden az Interaxon nevű kanadai startup cég olcsó, táblagépek, videojátékok és számítógépek vezérlését biztosító fejlesztését. Az angol elmélkedés szó nyomán Muse névre keresztelt kütyü leginkább egy fül mögé helyezhető, hangszórók nélküli, kissé bumfordi fejhallgatóra hasonlít. A berendezés viselőjének agyhullámait képes kiolvasni, ezáltal lehetővé digitális eszközök berendezését egér, érintőképernyő vagy hangfelismerés alkalmazása nélkül.

Ariel Garten, a headsetet kifejlesztő cég vezetője szerint a Muse az eddigi leginkább tetszetős, és a legkényelmesebben viselhető agyhullámokat kiolvasó berendezés. A szerkezet Bluetoothon keresztül képes kommunikálni okostelefonokkal, táblagépekkel és számítógépekkel, az agyhullámokat pedig négy darab elektroenkefalográf (EEG) szenzora olvassa ki.


Így működik a Muse

A tervek szerint már jövő tavasszal mindössze kétszáz dolláros, vagyis mintegy negyvenezer forintos áron piacra kerülő kütyü egyelőre csak alapszintű feladatok elvégzését teszi lehetővé gondolatvezérléssel. A készülék bemutatóján egy olyan alkalmazással mutatták be annak képességeit, amely a felhasználó hangulata alapján váltogatta folyamatosan az aktív betűtípust - adta hírül a CNet amerikai technológiai hírportál.

Az Interaxon honlapján elérhető videók egyikén Garten egy videojátékot irányít a Muse-zal, egy másikon pedig egy motoros fotelt forgat különböző irányokba. A ketyerével egy másik kísérlet során játékautó-pályán versenyeznek, az év elején pedig a vancouveri téli olimpia egyik eseményeként épületek kivilágítását lehetett vezérelni vele. Komolyabb áttörést azonban az hozhat a Muse számára, ha a gondolatvezérelt platformmal kompatibilis programok nagyobb számban is elkészülnek.