Felturbózta magyar térképét a Google

Google Maps, Budapest, frissítés
Vágólapra másolva!
Saját autóival gyűjtött adatokkal és külső térképgyártóktól vásárolt új adatbázisokkal tökéletesítette webes térképének magyarországi részét a Google. A keresőcég térképguruja a Google Maps készítésének titkaiba is beavatta az [origo]-t.
Vágólapra másolva!

A Google kamerás autói az elmúlt télen járták be a magyar utakat, hogy adatokat gyűjtsenek az internetes térkép tökéletesítéséhez. Az adatgyűjtés melléktermékének tekinthetők a Street View-panorámaképek, ezek várható hazai elérhetőségéről egyelőre nincs információ. A vállalat a saját maga által gyűjtött adatbázisok mellett külső forrásokból származó információkkal is bővítette a Google Maps magyarországi részét. Ennek eredményeként például a Szent János Kórház és a Budapesti Műszaki Egyetem épületei és belső útjai is felkerültek a térképre. A fővároson kívül például a Balaton-felvidéki Nemzeti Park korábban hiányzó útjai és ösvényei is elérhetővé váltak az internetes térképen. Magyarország esetében most először végezte el a térkép magas szintű tökéletesítését a keresőcég, erre korábban harminc külföldi országban volt csak példa.

Forrás: Google Magyarország
Pontosították a házszámokat és a lehetséges útirányokat is

Sávot és táblákat figyeltek a kamerás autók

A keresőcég autói tavaly karácsonytól idén tavaszig járták Magyarország útjait, és többek közt a közlekedési táblák és a sávok kialakítását is rögzítették. Ezek elemzésével fel lehet vinni a térképre például azt, hogy egy adott kereszteződésből milyen irányokba lehet kanyarodni, hol vannak esetleg buszsávok vagy kerékpárutak. Ezek az információk nem minden térképi adatbázisban szerepelnek, illetve bizonyos esetekben nem helyesek, a begyűjtött képek elemzésével azonban gyorsan korrigálni lehet a hibákat.


Forrás: Google Magyarország
Ilyen információkat figyel a panorámákat elemző algoritmus


Bár a Google magyar térképe még nem képes biciklis útvonal-navigációra, a cég közleménye szerint ennek a szolgáltatásnak a beindulására sem kell már sokat várni. A kamerával emellett az utcaneveket és házszámokat is tökéletesíteni tudja a Google, de naprakészebb és bővebb információkkal szolgálhat a turisták számára érdekes üzletekről és szolgáltatásokról is. Pontosabbá vált továbbá a parkok, tavak, folyók körvonalai, és az ösvények, sétautak futása is. Ennél praktikusabb újítás, hogy pontosabbá válik a házszámok térképi megjelenítése is, így a Google ingyenes mobilnavigációs szolgáltatásának pontossága is javul.

Megtanulja a kamera a magyar közlekedési táblákat

Michael Weiss-Malik, a Google egyik fejlesztési vezetője - aki néhány évvel korábban a Street View-n kérte meg barátnője kezét - videointerjúban magyarázta el az [origo]-nak, hogyan végzi a társaság a globális térkép tökéletesítését. Weiss-Maliktól megtudtuk, hogy a cég kamerás autóit kezdetben kizárólag a Street View-panorámák készítésére használták, a térképek javítását lehetővé tevő adatgyűjtésre csak később kezdték használni a képi nyersanyagot. A Google 2008-ban indította el térképjavító programját: korábban a külső térképbeszállítóknak jelezték a hibákat, de azok túlságosan lassan orvosolták őket. Általában előbb a Street View-fotózást szokták elindítani egy-egy országban, és csak ez után tökéletesítik a térképeket, de Magyarországon a panorámaképes szolgáltatás beindítására az előző adatvédelmi biztos aggályai miatt még nem került sor.

Forrás: Google Magyarország
Új utak, sétányok, érdekes pontok és a hajójáratok Budapest térképén

Ezért döntött úgy a cég, hogy a külső partnerek mellett saját kezébe veszi a térképi adatok tökéletesítését. A 2008-ban útjára indított program keretében nemcsak a kamerás autók fotóit, hanem műholdképeket is elemeznek, illetve bővebb térképadatbázisokat is vásárolnak külső beszállítóktól. A hazai kórházak és egyetemi kampuszok belső sétányainak elhelyezkedését például légi fotók elemzésével vitték fel a magyar térképre.

A térképek tökéletesítését azonban napjainkban még nem lehet kizárólag az automatikára bízni, a cég saját belső, Atlas nevű térképészeti rendszerébe kerülő adatok komoly emberi feldolgozáson is átesnek. Ugyanakkor az operátorok munkáját jelentősen megkönnyítik a rendszer automatikusan tanuló algoritmusai. Ezeknek például meg lehet tanítani minden ország saját közlekedési tábláit, így az új terepen sem okoz fennakadás például a sebességkorlátozások felismerése.

Forrás: Google Magyarország
A Margitsziget vonala, és sétányai is helyesen szerepelnek. A hajók útvonala is látható.

Érdemes jelezni a térképhibákat

A Google Maps több száz fős operátorcsapata a felhasználóktól napi szinten világszerte tízezres nagyságrendben beérkező hibajelentéseket vizsgálja ki. Ha valaki hibát talál a térképen, a bal alsó sarokban lévő "Hibajelentés" linken jelezheti a Google-nak: ha a hiba valós voltát hamar sikerül ellenőrizni - ebben sokszor komoly segítséget nyújt a Street View képadatbázisa-, a változtatás sokszor néhány perc, pár óra alatt fel tud kerülni. Ilyen gyors reakcióidőt egyetlen térképszolgáltató sem képes biztosítani.

Forrás: Google Magyarország
A BME épületei is felkerültek a térképre, a rakparti felhajtó is egyértelműbbé vált

A Google térképszakértője azonban hangsúlyozta, hogy továbbra sem akarnak - és nem is tudnak - elszakadni a külső beszállítóktól. Újításuk abban rejlik, hogy összefésülik a saját és a külsős térképek adatait, aminek eredménye pontosabb térkép lesz. Weiss-Malik elmagyarázta, hogy a Google-nál minden országnak van egy térképfelelőse, aki kijelöli a kiemelt fontosságú, tehát sűrű frissítést igénylő utcákat és utakat. Amikor arról kérdeztük, hogy mit fognak tapasztalni a magyar felhasználók az új térképen, a szakember úgy válaszolt, hogy "Mi a Google vagyunk, nemcsak néhány kórház épületeit akarjuk megjeleníteni, hanem mindegyikét".

Jelentős hibát talált az új Google Mapsen? Felfedezte egy régió jelentős javítását? A Google térképének megújulása kapcsán arra kérjük olvasóinkat, osszák meg velünk tapasztalataikat kommentben vagy a [email protected] címre küldött levélben! Köszönjük.