Kartellezés miatt büntették meg az ismert tévégyártókat

Vágólapra másolva!
Hét ismert tévégyártót, többek közt a Samsungot, az LG-t, a Philipset és a Panasonicot büntette meg az Európai Bizottság, mivel közel egy évtizeden át titokban rögtítették egymás között a televíziókban és monitorokban használatos képcsövek árát.
Vágólapra másolva!

Bár napjainkban a laposképernyők térhódításával szinte már nem is lehet katódsugárcsöves monitort vagy tévéket vásárolni, a kétezres évek elején még ezek a típusok fogytak jelentős darabszámban. Az Európai Bizottság vizsgálatai szerint a Philips, az LG, a Samsung, a Panasonic, a Toshiba és a Technicolor cégek hoztak létre kartellt a képcsövek árának fixálása érdekében.

A vizsgálatok eredményei szerint a gyártók mintegy tíz éven át, 1996 és 2006 között működtek titokban együtt a képcsöves tévék főalkatrészének árának rögzítése terén - adta hírül a BBC:

A legnagyobb összegű, 313,4 millió eurós büntetést a holland Philipsre rótták ki, míg a második legsúlyosabbat a dél-koreai LG kapta, ennek a cégnek 295,6 millió eurós büntetést kell fizetnie. A tajvani Chungwa Picture Tubes nevű cég azért úszhatott meg 17 millió eurós büntetést, mert ez a társaság szolgáltatott információkat a kartellről az uniós hatóságoknak.

Az uniós indoklás szerint azért róttak ki súlyos bírságokat, mert a laposképernyők megjelenése előtt a képcsöves típusok voltak elterjedtek monitorokban és tévékben egyaránt, ezek esetében pedig az ár 50-70 százalékát a katódsugárcső teszi ki. A vizsgálatok szerint a gyártók titkos európai és ázsiai találkozókon állapodtak meg egymással az alkatrészek áraiban, az ezekről készült dokumentumokat olvasás után megsemmisítették.