Gyönyőrű kütyük éve lesz 2013

Nokia lumia 820
Vágólapra másolva!
Közzétette 2013-mas jóslatait a terméktervezéssel és innovációval foglalkozó Frog tervezőiroda. A dizájnerek szerint jövőre elterjed a 3D-nyomtatás, emberközelibbé és intelligensebbé válnak a kütyük.
Vágólapra másolva!

Nyolc nagy területen vár jelentős fejlődést a 2013-as évben az innovációban és terméktervezésben utazó Frog tervezőcég. A világszerte több irodát működtető vállalat szakértői szerint a jelenlegi kütyüket több területen fogjuk használni, költőibbé válnak, és intelligensebbek is lesznek. Az emberek énje új módokon jelenhet majd meg az interneten, a Facebook mellé felzárkóznak a szűkebb, specializált közösség oldalak. Végül pedig a technológiai ipar a fizikai világtól fog tanulni, az eszközök pedig egyre emberközelibbé válnak.

Forrás: Nokia
Lassan eltűnhetnek az unalmas fekete okostelefonok

Az egyes területek alá tartozó jóslatok még izgalmasabbak. Az egyik a régi, a PC-kre jellemző interakciós eszközök lassú eltűnését jósolja. A monitor előtt ülés helyett olyan megoldások kellenek - írja a Frog szakembere - amelyek beépülnek a mindennapi életbe. Ez azzal is járhat - írja a New York-i iroda kreatív vezetője - hogy megjelennek a tömeggyártású, de kézműves minőségű mobileszközök. A recsegős műanyag helyét átveszi a Nokia Lumia telefonok vagy az Apple iPhone igényességét idéző készülék.

Művészi ihletésű eszközeink lesznek

Reena Jana, a Frog New York-i irodájának egyik vezetője azt várja, hogy a cégek vezezésében megjelenjenek a művészek. Az IBM-nek már az ötvenes években is voltak szobrász és dizájner tanácsadói, az Intelnél pedig pár éve a Black Eyed Peas frontembere, will.i.am a kreatív tanácsadó. A Frog szerint folytatódik a trend, a terméktervezésben, a cégek jövőképének kialakításában egyre nagyobb teret kap a művészet.

Forrás: Foto.Sosho
Nem minden művész által készített tárgy szép, erre bizonyíték will.i.am kamerája

Hasonló változást vár a cég Austini dizájnere a természettől. A jelenleg ismert technológiákat fenekestül forgathatják fel azok a találmányok, amelyeket a természet ihlethet. A szakember szerint a Sandy hurrikán lehetett az a sokk, ami a strapabíróbb, kevéssé központosított rendszereket dolgozzanak ki. A következő Gates az energiatárolás területéből fog meggazdagodni, írja a cég utolsó jóslata. A Frog 2013-as előrejelzését érdemes végigolvasni. Néhány ötletnek nem egy, hanem inkább öt évre van szüksége, de így is előremutató gondolatnak számítanak.

Tavaly sem lőttek nagyon mellé

Az 1969-ben Hartmut Esslinger formatervező által alapított cég számos olyan eszköz külsejét tervezte meg, amit sokan ismernek. A német Wega cég tévéit, a Sony első Trinitron televízióját, és a nyolcvanas évek klasszikus Apple számítógépeit is a Frog tervezte.

A cég 2011 végén tette közzé az első éves előrejelzését. Akkor jobban behálózott városokat, a digitális és a valós világ közti könnyebb átjárhatóságot és a hordozható eszközökről való vásárlások számának növekedtét gondolták az év fő trendjeinek. Más fejlődő területeket is eltaláltak az elemzők, de néhány kérdésben azért mellélőttek. Például maguk is elismerik, hogy a test minden értékét mérő, nagyon egészséges életmódot lehetővé tevő quantified self mozgalom nem terjedt el széles körben. A tavalyi jóslatok értékelését a Frog blogjában lehet olvasni, segít annak megbecslésében, hogy mennyit érhetnek a 2013-mas előrejelzések.