Csúcsmobil Apple-fóbiás kockafejeknek

Nokia 920
Vágólapra másolva!
Annyiba kerül, mint a legújabb iPhone, gyártója szerint azonban szuper kamerájával, tűéles képernyőjével és vezeték nélküli töltőjével kenterbe veri az Apple etalonnak számító mobilját. Kipróbáltuk a Nokia Lumia 920-ast, valóban működik kesztyűben is.
Vágólapra másolva!

Az Apple mobiljánál számos paraméterében fejlettebb hardvere miatt igazi iPhone-gyilkosként hirdette meg a Nokia idei csúcsmobilját, a Lumia 920-ast, amelynek első példányai néhány héttel karácsony előtt érkeztek meg a boltokba. Az okostelefonok piacán évek óta ügyetlenkedő gyártó új csúcskészülékének megjelenését nem véletlenül övezik komoly várakozások: az új Lumiába gyakorlatilag minden fő komponensből a legfejlettebb típust szerelték bele.

Nehézsúlyú bajnok

Ez már az első kézbevételkor is érződik: a kölcsönkapott telefont kipróbáló tesztelőink egy kivétellel mind úgy nyilatkoztak, hogy túlságosan húzza a zsebüket a - kisebb méretű - iPhone 5-nél több mint hetven grammal nehezebb Nokia. A kipróbálásra kapott piros modell tapintása ugyan más volt, mint a korábbi csúcs-Nokiáké, ám ugyanabból az anyagból készültek. Az Apple üveg és alumínium készülékei ellen a finn cég az erős és strapabíró polikarbonátból készült elpusztíthatatlan Lumiákat indítja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az új Nokiába az iPhone-hoz hasonlóan egy kis ajtócskán keresztül lehet behelyezni a microSIM-kártyát, az akkumulátor nem kivehető, és a 32 gigabájt beépített memóriát sem lehet utólag bővíteni. Meglepő módon még a bekapcsológombon sem helyeztek el semmilyen jelzést, de ez túl sok nehézséget nem okoz, mivel összesen csak három billentyű található az készüléken.

Ez is Retina, csak kevésbé látszik

Míg az Apple nagyfelbontású képernyőit Retinának nevezte el, addig a Nokia a Puremotion HD+ nevet adta a kijelzőjének. A két név gyakorlatilag egyformán kiemelkedő képminőséget takar. A 920-as 4,5 colos képernyőjére 1280x768 darab pixelt zsúfoltak fel, ez még az új iPhone-énál is élesebb képet biztosít.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nem Retina a neve, de a 920-as kijelzője is nagyfelbontású

Ez az előny azonban legfeljebb csak a nagyfelbontású videókon és a betűk részletességén látszik, a főképernyő stilizált csempéin nem, hiszen ezek zömén csak piktogrammok vannak, míg az iPhone-on az Apple óriásfelbontású ikonokkal kápráztatja el a felhasználót. Az biztos, hogy a Nokia képernyőjének nem kell elbújnia az iPhone-é mögött, a menük, oldalak mozgatásakor a betűk is alig mosódnak el rajta. Ami ennél is hasznosabb, a finn tervezők megoldották, hogy az érintőképernyőt akár kesztyűben is lehessen használni: próbánk során egy teljesen szokványos bőrkesztyűben gond nélkül tudtunk kezelni a telefont. Mínusz fokokban pedig komoly előny, hogy egy-egy hívás fogadásához nem kell speciális kesztyű, vagy kesztyűtlen, fázós kéz.

Szupergyors, de alig vannak hozzá appok

A telefon másfél gigahertzes, kétmagos Qualcomm lapkáján tökéletesen fut a legújabb Windows Phone 8 rendszer, bár a Microsoft mobilszoftverének már korábbi változatai esetében sem volt probléma a fürgeséggel.

Viszont komoly gondot jelent, hogy továbbra is nagyon kevés applikáció érhető el a Microsoft platformjára. Bár a készülékhez beépítve jár a Nokia globális lefedettségű, offline is használható navigációs szoftvere (ez csak a hazai közösségi közlekedést nem ismeri eléggé), nagyon sok fontos applikáció még hiányzik a Windows Phone-hoz. Skype például van, a beépített chatkliens pedig csak a Messengert támogatja, a felhasználónak egy sor appot végig kell próbálgatnia, mire megtalálja a számára megfelelőt. Ugyanez a helyzet például a YouTube vagy a Facebook elérését biztosító applikációkkal, ezekből a gyári fejlesztésűek közel sem tökéletesek - de ezt az első hazai WP8-as mobil, a HTC 8x ismertetésénél már kifejtettük. A szükséges alkalmazások beszerzésében ez az oldal komoly segítséget tud adni, segít ugyanis felkutatni androidos és iOS-es programok WP8-as megfelelőit - ha azok léteznek.

A legjobb kamerás mobil

Nem lehet panasz viszont a legdrágább Lumia beépített kamerájára. A 8,7 megapixeles érzékelővel szerelt Carl-Zeiss minioptika csendesen megbújik ugyan a készülékházban, de tesztjeink során nagyon meggyőzően szerepelt. Esti fotózáskor automata beállításokkal alaposan megverte az iPhone 5 kameráját, amely kevés fény mellett nagyon zajos, akvarellképhez hasonló fotót rögzített.

Fotó: Straub Ádám [origo]
Balra az iPhone 5, jobbra a Nokia 920-as által rögzített képrészlet

A Nokia saját fotós csúcsmobilja, a PureView 808 képességeit ugyan nem éri el a 920-as, de ez nem is csoda, hiszen nem rendelkezik óriási felbontású képérzékelővel, és lencséje sem emelkedik ki a házából. A 26 mm-esnek megfelelő, nagylátószögű lencsének köszönhetően akár három jó barát is könnyen elfér egy közeli portréfotón, a stabilizátor pedig a legtöbbször sikeresen megelőzi a képek bemozdulását. Panaszra csak az alapból elérhető fényképezőapplikáció csekély beállítási lehetőségei miatt lehet oka a felhasználónak. Emellett sötétben az automatikus fókusz működésével is meggyűlt a bajunk: ezt nem lehet manuálisan végtelenre állítani, a villanó által biztosított segédfény pedig csak a legfeljebb néhány méterre lévő barátok élesre állításához elegendő.

Ilyen szuper videót vesz fel a Lumia 920-as

A videós képességeiről csak jót mondhatunk a telefonnak, itt különösen praktikus a nagylátószögű optika. A felvételek akár 1080 p-es HD felbontásúak is lehetnek, a mozgás közbeni felvételkor pedig a kamera rázódását elég jól kiegyenlíti. Lejátszásukkor azonban a tárgyak kontúrjainál néha elmosódást vagy ricegést észleltünk, de egy mobiltelefonhoz képest ez még így is rendkívül jó teljesítmény.

Még nem elég szexi a drót nélküli töltés

A Lumia 920-as az első olyan készülék a hazai piacon, amelyhez már elérhető vezeték nélküli töltő is - ami egyébként nem része az alapcsomagnak. A Nokiától egy hagyományos vezeték nélküli töltőt, illetve egy olyan JBL minihangfalat kaptunk kölcsön, amelyek már tartalmazzák ezt a technológiát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nem csak a hang megy az éteren át hangfalba, a töltés is vezetés nélkül történik

Ezeknél az első eszközöknél nem éreztük át még a vezeték nélküli megoldás előnyét: a dokkolóállomásba ugyanúgy bele kell állítani a telefont, mint hagyományos társába, de a hangfal sem nyújt több praktikumot annál, mint ha a tetején lévő csatlakozóba helyezhetnénk a készüléket. Hamarosan párnához hasonló kivitelű, praktikusabb vezetékmentes töltők is megjelennek. Egy-egy ilyen kiegészítő körülbelül húszezer forintot kóstál majd, az íróasztalra helyezve legalább kényelmes lesz használni, csak rá kell dobni a felületére a telefont. Elvileg ezek a megoldások gyártóktól függetlenül szabványosak lesznek. Azt azonban az egyes gyártóknak kell eldönteniük, támogatják-e a drótnélküli töltést.. A töltés megreformálása egyébként már azért sem árt, mert a Nokia csúcsmobilja sem nyújt kimagasló akkumulátoros üzemidőt, egy kicsit intenzívebb wifihasználattal simán lemeríthető estére.

Egy okostelefon kockáknak és fotósoknak

A Nokia Lumia 920-as képességeinek összegzésekor első helyre a remek fotós és videós képességek kerülnek. Aki az elérhető legjobb felvételeket készítő okostelefonra vágyik, annak a teljes áron száznyolcvan-kétszázezer forintos csúcs-Nokiát érdemes megvennie, mivel az jobban teljesít az egyébként elég jó kamerával szerelt új iPhone-nál is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nem fém, hanem masszív polikarbonát ház védi a telefont, ennek ellenére elég nehéz

Azok számára, akiknek a digifotós képességek nem kiemelkedően fontosak, nem annyira jó választás ez a telefon, hiszen a platform kiforratlansága miatt még elég szűk az elérhető appok köre, az alternatívák végigkísérletezése pedig csak az elszántabb kockafejek számára érdekes feladat. A Windows Phone 8 egyébként egy megszokást igénylő, de reszponzív, fürge rendszer, jövőre várhatóan a platformra elérhető applikációk száma is eléri majd azt a kritikus számot, amikor már nem minősül majd programokban szűkölködő rendszernek. Ez egyben a Nokia jövőjét is garantálhatja.